Kripto para yasası Meclis’ten geçti: Artık SPK’nın onayı gerekecek

Kripto para varlıklara yönelik düzenlemelerin yer aldığı Sermaye Piyasası Kanunu’nda bazı değişiklikler yapılmasını içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu tarafından onaylanarak yasalaştı.

27.06.2024-09:42 - (Son Güncelleme: 27.06.2024-17:13) Kripto para yasası Meclis’ten geçti: Artık SPK’nın onayı gerekecek

TBMM Genel Kurulu'nda kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi oy çokluğuyla kabul edildi. Bu yeni düzenlemelerle kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyetleri daha sıkı bir denetime tabi tutulacak.

SPK'dan izin almayanlara hapis cezası

Yeni kanun teklifi, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulabilmesi ve faaliyete başlaması için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) izin alınmasını zorunlu kılıyor. İzin almadan faaliyet yürütenlere hapis ve adli para cezaları verilmesi öngörülüyor. Ayrıca, zimmet suçunu işleyen kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensuplarına 8 yıldan 14 yıla kadar hapis ve adli para cezaları getiriliyor.

Kripto para yasası Meclis’ten geçti: Artık SPK’nın onayı gerekecek

Faaliyet izni ve tasfiyet etme zorunluluğu

Kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti yürütenler, yürürlük tarihinden itibaren bir ay içinde faaliyet izni almak üzere gerekli başvuruları yapacak veya üç ay içinde müşteri hak ve menfaatlerini zarara uğratmadan tasfiye kararı alacak.

Yurt dışında yerleşik sağlayıcılar

Yurt dışında yerleşik kripto varlık hizmet sağlayıcılarının Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerini kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üç ay içinde sonlandırmaları gerekecek.

Sermaye piyasalarında 12 milyon kişinin bakiyeli hesabı bulunuyor. Yeni yasa ile belirlenen koşulları taşıyan platformlar yetkilendirilecek, ve bankaların da saklama lisansı alması gerekecek.

YORUM YAZ..
Modal