Kredi kartıyla yapılan alışverişler banka tarafından bir tür onay sürecinden geçirilir. Onay süreci tamamlandıktan sonra yapılan harcama kredi kartı ve onun ekstresine yansıtılır. Kredi kartı ile alışveriş yaptıktan sonra internet bankacılığı üzerinden ya da mobil uygulama aracılığı ile harcamalara ait detaylar görülmek istendiğinde ise bazen söz konusu işlemin provizyon aşaması içinde olduğu görülebilir. hesap ekstresi incelendiğinde onay sürecinde olan işlemin karşısındaki tutar bilgisinin altında “Bekleyen Provizyon” ibaresi belirir.
Kredi karı kullanan kullanıcılar, hesap ekstrelerini incelediklerinde “Bekleyen Provizyon” ibaresini gördüklerinde bunun ne anlama geldiğinin yanı sıra işlemin iptal edilip edilemeyeceğini y da işlemin kaç günde onaylanacağını merak ediyorlar. İşte, bekleyen provizyon işlemine ilişkin tüm bilgiler ve sorulan soruların yanıtları yazımızın devamında..
Kredi Kartı'nda bekleyen provizyon ibaresi nedir?
Banka ürünlerinin kullanılarak yapılan tüm işlemler kayıt altına alınır ve bu sırada denetimlerden geçer. Yapılan alışveriş işlemi sonrası, yapılan harcama, kartın içinde bekleyen provizyon sistemine alınır ve bu duruma onay süreci denir. Banka işlemi onaylayana kadar ürünün kullanıldığı pos cihazını hem de kredi kartı için belirli süreci ele alır ve bu sürece de provizyon adı verilir.
İnternet bankacılığında ya da mobil uygulama üzerinden hesap harcalamaların incelenmesi sırasında kart kullanıcıları yeni yapılan işlemin provizyon aşamasında olduğunu görebilirler.
Bu durum genel olarak bankaların işlemi doğrulamak amacıyla kullanmış olduğu bir takım güvenlik yöntemidir. İşlemin geçerliliğinin kontrol edildiği süreçte şayet var ise dolandırıcılığı veya kart hırsızlığının önüne geçilir. Banka, gerek duyması halinde güvenlik tedbirlerini uygular ve kart sahibinin talebiyle işlemi anında iptal eder.
Bekleyen provizyon kaç günde onaylanır?
Gün içinde yapılan tüm işlemler gün sonuna kadar provizyon sisteminde bekletilir. Bu işlem kredi kartından işlem yapılmadığı anlamını taşımaz. Provizyona alınan işlem yalnızca bir güvenlik tedbiri olmasından dolayı herhangi bir engel taşımaz.
Her bankanın provizyon aşamasındaki süre 1 gündür. Fakat bazı bankalar özel pos cihazlarında dolayı bu süreyi 2 güne kadar çıkarabilirler. Bu durum yoğunluktan dolayı da 2 gün olarak geçerli kalabilir. Provizyon aşaması kredi kartınızı kullanmanıza engel olmadığı gibi işlem 14 vaya 2 gün sonra onaydan geçtikten sonra kredi kartınıza kaydedilir.
Bekleyen provizyon iptal edilir mi?
Bu sorunun yanıtı genel olarak müşteri hizmetleridir. Şayet, kredi kartınızın kontrolü yapılırken provizyonda bekleyen işlemin size ait olmadığını gördüğünüz anda yapılan işleme dair tüm detaylı bilgileri müşteri hizmetlerine aktarabilir ve gerekli olan tüm bilgileri yine müşteri hizmetlerinden alabilirsiniz.
Kredi kartında yer alan açık provizyonlar ise banka tarafından değil harcama yapılan yer ile görüşmeniz halinde iptal edilebilir. Söz konusu iptal işlemi ise yalnızca kredi kartının kullanıldığı POS cihazı üzerinden gerçekleştirilir.