Banka idaresi tarafından tespit edilen hadise direkt yargıya taşındı. 39 personel ile ilgili suç duyurusu yapıldı. Hadisenin ardından vatandaşlar haklı olarak banka bilgileri tamamen güvende mi? sorusunun cevabını merak ediyor.
Skandal hadisenin ardından, bir takım banka personelleri ile ilgili dava açıldı. Sabah Gazetesi'nden Dilek Yaman'ın haberinde yer alan bilgilere göre olay şu şekilde gelişti; 2019'da 17 Mayıs günü bankanın çağrı merkezini arayan bir kişi, Kredi Kayıt Bürosu (KKB) bilgilerinin bankada idareci konumundaki bazı personeller tarafından para karşılığında 3. şahıslara satıldığını bildirdi.
İhbarın ardından konu olan bilgilerin paylaşıldığını kanıtlayan belgeler, bankanın kurumsal Whatsapp uygulama hattına bildirildi.
Banka, konu olan iddiaların ardından, satış temsilcisi N.K.'nin beyanına başvurdu. N.K., suçunu itiraf ederek aynı zamanda bir takım direkt satış ve tüketici finansmanı birimi çalışanlarının da müşteri KKB bilgilerini para karşılığında 3. şahıslarla paylaştığını söyledi. Bu çerçevede direkt satış ve tüketici finansmanı birim personeli 39 çalışan soruşturmaya dahil edildi.
Banka idaresi iddiaların ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusu yaptı. Savcılık aracığıyla hadiseyle alakalı soruşturma başlatıldı.
Yapılan soruşturma kapsamında personelden KKB bilgisi isteyen kişilerin oto galericiliği, emlakçılık gibi işlerle uğraştığı ve kredi kullandırmalarda aracılık yaparak 3. kişilerden komisyon aldıkları, bu niyetle banka personeline bildirdikleri TC kimlik numaralarından KKB sorgulaması yaptırarak şahısların kredibilitelerini öğrenmeye çalıştıklarını tespit edildi.
ÜÇER YIL HAPİS
Bankada 2. idareci konumundaki R.S.'nin soruşturma çerçevesinde ifadesi alındı.
R.S., 'Emlak ve galeri işleri ile uğraşan bir şahıstan gelen TC kimlik numaralarından bu kişilerin kredibilitelerini ölçerek bazı şahıslara yardımcı olduğunu, müsait olamadığı zamanlarda arkadaşı Ç.A.'dan destek aldığını, kendisinin ise elden nakit olarak para aldığını' açıkladı.
Kişinin soruşturma başlangıç tarihine dek toplam 9 bin 389 tane KKB sorgulaması gerçekleştirdiği, bu sorgulama işlemlerinin bin 674 adedini mesai saatleri haricinde yapıldığı tespit edildi.
Başka yönetici Ç.A.'nın da her ne kadar suçlamaları kabul etmese de 8 bin 149 adet sorgu yaptığı tespit edildi.
Bankanın Bakırköy şubesindeki idarecisi N.K. ve 10 idareci ile ilgili Bakırköy, Ankara ve İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından yürütülen soruşturma devam ederken başka yardımcı idarecilerle ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dava açıldı.
3 zanlı ile ilgili 3'er seneye kadar hapis ve iki bin güne kadar adli para cezası istendi.