Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) yayımladığı 2024 yılının ikinci Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçları, taşıt, ihtiyaç ve konut kredisi gibi vatandaşların yoğunca talep edilen kredilerle ilgili dikkat çeken bir ayrıntıyı içerdi. Son dönemde kredilerde sıkılaşmanın devam ettiği, kredi taleplerinde ise belirgin değişikliklerin yaşandığı gözlemleniyor. Dünya Gazetesi’nin haberine göre, 2024 yılının ikinci çeyreğinde bankaların işletmelere kullandırdıkları kredilere uyguladıkları standartlar sıkılaşmaya devam etti. Özellikle yılın üçüncü çeyreğinde işletme kredilerindeki bu sıkılaşmanın süreceği beklenirken, bireysel kredilerde bu sıkılaşmanın sona ereceği öngörülüyor.
İşletme kredilerinde sıkılaşma devam edecek
İkinci çeyrekte tüm kredi türlerinde sıkılaşma görülürken, üçüncü çeyrekte bu trendin işletme kredilerinde devam etmesi bekleniyor. İşletmelere verilen kredilere olan talep ikinci çeyrekte azalırken, bu azalmanın üçüncü çeyrekte yerini hafif bir artışa bırakması bekleniyor. Yabancı para cinsinden krediler hariç tüm kredilerde talep düşerken, yabancı kredi artışı devam etti. Ancak sermaye yeterliliği ve teminatlarla ilgili riskler sıkılaşmayı tetikleyen ana faktörler arasında.
Bireysel kredilerle sıkılaşma zayıflayacak
Bireysel kredilerde ise sıkılaşmanın zayıflayarak sona ermesi bekleniyor. Konut ve diğer bireysel kredi talebindeki azalma zayıflarken, taşıt kredisi talebinde güçlü bir artış gözlendi. Ancak, üçüncü çeyrekte konut ve diğer bireysel kredi talebinin artması, taşıt kredisi talebinin ise tekrar azalması bekleniyor.
Bankaların fon sağlama imkânları incelendiğinde, ikinci çeyrekte yurt içi fonlama koşullarında sıkılaşmanın zayıflayarak devam ettiği, yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin ise güçlendiği görüldü. Üçüncü çeyrekte yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın gevşemeye döneceği, yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin ise devam edeceği bekleniyor.
Borçlanma maliyetleri düşmeye devam edecek
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, borçlanma faiz oranlarının ve ülke risk priminin (CDS) düşmeye devam ettiğini belirtti. Dezenflasyon sürecinde makro göstergelerin iyileşmesiyle borçlanma maliyetlerinin düşmeye devam edeceğini ve kamu maliyesindeki olumlu görünümün güçleneceğini ifade etti.
ABD'li yatırım bankası J.P. Morgan, Türkiye'de yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 43,5'ten yüzde 42,5'e düşürdü. Morgan Stanley ise 2024 yılı sonu enflasyon tahminini yüzde 43,4'ten yüzde 42,4'e, Barclays ise yüzde 44,5'ten yüzde 44'e revize etti. UBS de yıllık enflasyonun ağustos ayına kadar yüzde 50'nin altına düşeceğini, yıl sonunda ise yüzde 45 seviyelerinde gerçekleşeceğini tahmin ediyor.