KPSS sınavına girecek olan birçok aday yer almaktadır. Bu sınavlarda birçok kategori de yer alıyor. Bazen adayların kafaları da karışabilmektedir. KPSS A grubu ve KPSS B grubu sınavları hakkında bilgi almak isteyen adaylar araştırmalarını hızlandırdı. İşte KPSS A grubu ve KPSS B grubu hakkında merak edilenler…
KPSS A grubu nedir?
KPSS A Grubu kadrosuna genel itibari ile müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı için sınav düşünen adaylar yer almaktadır. KPSS-A Grubu kadrosuna 2000 yılına kadar İİBF, SBF ve Hukuk fakültesinden mezun olan kişiler başvuru yapmaktaydı. Bu başvuru için sadece bölüm olarak değişiklik olabilmektedir. Önceli belirli bölümler sınava başvuru yapabilirken artık çok daha geniş bir bölüm skalası yer almaktadır. Yani bölüm dışı mezunlarında sınavlara katılarak farklı bölümlere başvuruda bulunması ile bu bölümlerde de bir artış görüldü. Farklı bölümlerden da başvurular olsa da açılan kadrolara genel olarak İİBF, SBF ve Hukuk fakültesinden mezun olan kişilerin yaptığı başvurular kabul edilir. Diğer bölümlerden yapılan başvuruların alımları oldukça sınırlıdır.
KPSS-A grubu kadrolarına giriş şartları nelerdir?
Yapılacak olan tüm sınavlarda hemen hemen aynı şartlar istenmektedir. Sadece bazı sınavlarda bu durumlara ek seçeneklerde yer alabilmektedir. Adaylardan istenen genel şartlar şu şekildedir:
KPSS’de ilgili puan türünde yeterli puanı almış olmak
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun belirtilen genel şartları taşımak,
Üniversitelerin en az dört yıl süre ile eğitim veren siyasal bilgiler, hukuk,iktisat, işletme ve idari bilimler fakülte veya yüksekokulları ile bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt içi ve yurt dışındaki dört yıl süreli fakülte veya yüksekokullardan birini bitirmiş olmak,
Yazılı sınavın yapılacağı ilgili yılın Ocak ayı başında ilgili Bakanlıkça belirlenen yaş sınırını doldurmamış bulunmak,
Erkeklerde askerliğini yapmış veya erteletmiş olmak,
Görevini yapmasına engel olabilecek daimi vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak,
Süresi içinde başvurmuş ve başvuru belgesi ile birlikte istenen belge ve bilgileri vermiş bulunmak.
KPSS-A gurubu sınavında neler yer alır?
Sınava girecek olan adayların sınavda yer alan kategorileri de merek ediyor. Bu kategoriler şu şekildedi:
Genel kültür – Genel yetenek
Alan bilgisi
Hukuk
İşletme
Yabancı dil
İktisat
Maliye
İstatistik
Kamu yönetimi
Uluslararası ilişkiler
Muhasebe
Çeko
KPSS A grubu ataması nasıl olur?
KPSS sınavına katılan adaylara daha sonra ikinci bir yazılı sınav ya da sözlü sınav yapılabilir. Bu kategoride başvuruda bulunan adayların kadro atamaları için 4 katı aday çağırılmaktadır. Yönetmelikte yer alan ifadeye göre kamu kurum ve kuruluşları, A Grubu Kadrolar için sadece sınav notuna göre atama yapabilmektedir. Bununla birlikte adayları çağırarak tekrar sınav yapma ve bu sınavda aldıkları puanlara göre personel alımı yapma hakları da bulunmaktadır. KPSS puanı ile doğrudan alımlarda bir seçme sınavı yapılırken, kurumun kendi sınav yapması durumunda ise bir eleme sınavı olmaktadır.
KPSS B Grubu nedir?
KPSS-A kadroları dışında bulunan diğer kadrolar ise KPSS-B kadrosu olarak geçmektedir. Bu durumda müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadroları dışında yer alan bütün kadrolar KPSS-B gurubu olarak geçmektedir. Yani bu kadroya mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolarda yer alan kişiler başvuruda bulunabilmektedir.
KPSS A ve KPSS B grubu arasındaki farklar nelerdir?
Kpss A grubu dışındaki kalan kadrolar B grubunu ifade eder
Kpss A sınavı her yıl ÖSYM tarafından yapılmaktadır.
Kpss B sınavı için adaylar iki yılda bir sınava girmektedir.
Kpss B sınavına lisans mezunu olan bütün adaylar girebilmektedir,
Kpss A sınavına İİBF, SBF, Hukuk, Mühendislik fakültelerinden mezun olmuş adaylar girer.
Kpss A grubu kariyer meslek kadrosu olarak da geçmektedir.
Müfettiş, denetçi, uzman, kontroller vb kadrolar A grubu kadrolardır,
KPSS-A kadrolar dışındaki mühendislik, teknikerlik, teknisyenlik, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. kadrolar için KPSS B kadrosu denir.
KPSS A ve KPSS B Grubu kadroları nedir?
ÖSYM’nin yaptığı KPSS sınavları için her yıl belirli bir kadro açılır. Merkezi yerleştirme yapılan bütün kadrolar KPSS-B gurubudur. Bu grup için genel kültür ve genel yetenekten oluşan bölümler çözülmektedir. Fakat adayların müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadrolarına başvuru yapabilmeleri için KPSS’den sonra kamu kurumlarının yapmış olduğu yazılı ve sözlü sınavlardan başarılı bir sonuç elde edilmesi gerekmektedir. Bu belirtilen kadro için açılan ilanlarda, hangi bölümden mezun olduğuna göre yazılı ve sözlü sınav yapılmaktadır.
Açılan ilanda mühendislik bölümünün yer alması durumunda müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadrosu için başvuruda bulunabilir. Fakat şunu belirtmek gerekir bir mühendisin bu kadroya başvuru yapabilmesi için Genel Kültür ve Genel yetenek sınavlarının dışında bir de yapılan alan bilgisi sınavına katılım sağlaması gerekmektedir. BU sınava sadece lisans mezunları katılabilir.