Kovid-19'da Semptom Görülmemesinin Nedeni Ortaya Çıktı

Neredeyse 1 yıldır devam eden Kovid-19 salgını ile ilgili araştırmalar sürmekte. ABD’li bilim insanlarının gerçekleştirdiği çalışmada, koronavirüs vücuda yayılırken ağrıyı önleyerek, erken teşhisi önlüyor.

14.10.2020-09:40 - (Son Güncelleme: 14.10.2020-10:01) Kovid-19'da Semptom Görülmemesinin Nedeni Ortaya Çıktı

Tüm dünyayı kasıp kavuran Kovid-19 salgını devam ederken, bilim insanları da çeşitli araştırmalar yapmaya devam ediyor. Yeni tip koronavirüs ile ilgili ABD’de yapılan son araştırma sonucuna göre, Kovid-19 vücuda yayılırken ağrıyı kestiği için, başlangıç aşamasında hastalığın tespit edilmesi engelleniyor. Araştırmanın sonucuna göre, Kovid-19 ile enfekte olan kişilerin yarısının herhangi bir semptom göstermemesinin sebebinin bu olabileceği ortaya konuldu.

Arizona Üniversitesi’nden bilim insanları 100 fare üzerinde deney yaparak, Kovid-19’un hücrelere girmek için kullandığı başak proteininin nöronların ağrı sinyalini vermesini önleyebileceği tespit edildi.

HIZLI YAYILIMI AÇIKLAYABİLİR

PAIN isimli dergide yayımlanan araştırma sonuçlarının, Kovid-19 ile enfekte olmuş kişilerin neredeyse yarısında hiçbir belirti olmamasını açıklayabileceği  belirtildi. 

Arizona Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Bölümü'nden Pofesör Doktor Rajesh Khanna, araştırma doğrultusunda hastalığın bu kadar çabuk yayılmasının altında bu nedenin olabileceğini, ‘Kovid-19’un bu kadar hızlı yayılmasının nedeni belki de insanların hastalığın ilk aşamasında hiçbir şey hissetmeden etrafta dolaşması. Vücut ağrılarınız birdenbire kesiliyor ve daha iyi hissetmeye başlıyorsunuz’ ifadeleriyle açıkladı.

ETKİSİ NASIL?

İnsan vücudunda ağrıya sebep olan bir problem ortaya çıktığında, vasküler endotelyal büyüme faktörü-A (VEGF-A) denilen bir protein, nöropilin-1 olarak bilinen reseptöre bağlanır. Sonrasında nöronların yüksek oranda uyarılmasına sebep olan ve ağrı hissini ortaya çıkaran bir dizi reaksiyon görülüyor. Bilim insanları, yaptıkları araştırma doğrultusunda, Kovid-19’un nöropilin-1'e VEGF-A'nın yaptığı gibi aynı konumda bağlanan ikinci bir reseptöre sahip olduğunu tespit etti. Bununla beraber, virüsün haricindeki başak proteinin, ağrı sinyal yolunu tersine çevirerek beyni uyarmasının engellendiği belirtildi.

Öte yandan çalışmalar doğrultusunda, yeni tip koronavirüse maruz kalan farelerin yarım saat içinde ağrıdan kurtulduğu ve bu etkinin yaklaşık olarak 9 saat kadar etkinin devam ettiği belirtildi.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal