Kovid-19 Obeziteyi Tetikliyor

Genel Cerrahi ve Obezite Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Uğur Ekici, salgın döneminde uyku ve beslenme alışkanlıklarının değişimine dikkat çekti.

16.11.2021-17:25 - (Son Güncelleme: 17.11.2021-15:10) Kovid-19 Obeziteyi Tetikliyor

Genel Cerrahi ve Obezite Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Uğur Ekici, salgın döneminde uyku ve beslenme alışkanlıklarının değişimine dikkat çekti.

Obezite hastalığı olan kişilerde riskin yüksek olduğunu dile getiren Doç. Dr. Uğur Ekici, şunları kaydetti:''Obezlerde Kovid-19 nedeniyle hastaneye yatış riskinin 6.2 kat daha fazladır. Çin’deki çalışmalarda ise, Beden kitle endeksindeki her bir birimlik artışın Kovid-19 hastalığının daha şiddetli geçirme riskini %12 arttırdığı ve obez bireylerin normal vücut ağırlığına sahip bireylere göre hastanede kalış sürelerinin daha uzun olduğu gösterilmiştir. Ayrıca obezlerde, öksürük ve ateş gibi semptomlar normal vücut ağırlığına sahip bireylerden daha fazla görülmektedir.''

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREN GIDALARI TERCİH EDİN!

Doç. Dr. Ekici, Kovid-19 döneminde beslenme düzeni ile ilgili önerilerde bulunarak sağlıklı beslenmek için sebze, tam tahıllı ürünler, meyve, yüksek proteinli gıdalar ve süt ürünleri tüketmenin önemini vurguladı. 

Mevsim sebze ve meyveleri ile beslenmenin koruyucu olduğunu sözlerine ekleyen Ekici, ''Özellikle narenciye grubu meyveler bağışıklık sistemini destekleyici C vitamininden zengin olduğu için bu meyvelerin tüketimine ağırlık verilmeli, mümkünse yemeklere taze limon sıkılmalıdır. Dayanıklı sebzelerin raf ömrünü uzatmak için yıkanmadan ve kesilmeden buzdolabında saklanmaları gerekmektedir. Bunlara ek olarak kuru meyve, kuru bamya, patlıcan, biber, domates gibi gıdalar da raf ömrü uzun; lif ve mineral kaynağı gıdalar olduğu için evde bulundurulmak faydalı olacaktır'' dedi.

HAFTADA İKİ KERE BALIK TÜKETİN!

Kuru baklagillerin her gün tüketilmesini öneren Ekici, ''Yeşil, kırmızı mercimek, nohut, fasulye çeşitleri, barbunya, vb. gıdalar her gün tüketilebilirler'' diye belirterek önerilerini şöyle sürdürdü: ''Haftada iki kere balık ve kaliteli hayvansal protein tüketilmelidir. Yumurta ve peynir çeşitleri de uygun koşullarda saklandığında uzun süre dayanabilen kaliteli hayvansal protein içeren gıdalardır. Hastalıklara neden olan virüs ve bakterilere karşı vücudun önemli savunma mekanizmalarından olan antikorların görevlerini yerine getirebilmeleri için her gün yeterli protein alınması gerekmektedir. Bunlara ek olarak probiyotik takviyeli yoğurt ve kefir gibi ürünlerde bulunan faydalı mikroorganizmalar da bağışıklık sistemini destekleyici etkide bulunabilirler.''

KAN ŞEKERİNİ YÜKSELTEN BESİNLERDEN UZAK DURUN!

Kan şekerini hızlıca yükselten şeker, şekerli yiyecek ve içeceklerden, beyaz ekmek de dâhil hamur işi ürünlerden uzak durulmasını tavsiye eden Ekici, ''Enerji içeriği yüksek alkollü içeceklerin de vitamin, mineral emilimini olumsuz etkileyebildiği ve uyku problemlerine yol açabildiği için tüketimi mümkün olduğunca sınırlı olmalıdır'' diye ifade etti.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal