Kovid-19 Beyin Fonksiyonlarını Geriletiyor!

Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üy. Emir Ruşen, Kovid-19’un Alzheimer hastalığı üzerindeki etkilerini aktardı. Ruşen, “Kovid-19’un zihinsel fonksiyonları çok hızlı gerilettiğine yönelik veriler var” diye belirtti.

07.10.2019-11:55 - (Son Güncelleme: 22.09.2021-12:43)

Kovid-19 enfeksiyonunun olası yan etkilerinin ileri yaştaki bireyler için önem taşıdığını vurgulayan Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üy. Emir Ruşen, Kovid-19’un Alzheimer hastalığı üzerindeki etkilerini aktardı. Ruşen, “Kovid-19’un zihinsel fonksiyonları çok hızlı gerilettiğine yönelik veriler var” diye belirtti.

ABD ve İngiltere de yapılan çalışmalar sonucunda özellikle Kovid geçiren demans hastaları üzerinde yapılan araştırma sonuçlarına göre Dr. Öğr. Üy. Emir Ruşen şunları söyledi:  “Kovid 19 virüsü, havadan burun yoluyla akciğer ve beynin iç kısmına sirayet etmesiyle medyal temporal dediğimiz hafıza ile ilgili alana geçip normal insanlarda bile unutkanlık ve dikkat dağınıklığına neden oluyor. Demans hastalarının yatkınlıkları ise bu tip tutulumlara daha fazla oluyor ve mevcut olan tabloyu daha ağırlaştırıyor’’

KOVİD KISA SÜRELİ OLMAYABİLİR!

Kovid-19 enfeksiyonunun Alzheimer üzerindeki etkilerini vurgulayan Dr. Ruşen, “Kovid-19 sandığımız gibi kısa süren bir hastalık olmayabilir. Kişiler test sonuçları negatife döndükten sonra da hastalığın etkilerini yaşıyor olabilirler. Bununla ilgili net bir veri yok ama ilk gelen ve gözlemlediğimiz bilgiler enfeksiyonun bir anda yok olup geçen bir rahatsızlık olmadığına işaret ediyor. Bütün virüs enfeksiyonları kişide zihinsel yavaşlama etkisi bırakır. Bazı Alzheimer hastaları Kovid-19 geçirdiler ve sonrasında rahatsızlıkları çok hızlı bir şekilde ilerledi. Bu salgının bunamaya yatkın insanlarda zihinsel fonksiyonları hızlı bir şekilde gerilettiğine yönelik veriler var”  dedi.

KOVİD, BEYİN HACMİNDE KÜÇÜLME SAĞLIYOR!

Kovid-19’un bazı hastalarda beyin hacimlerinin küçülmesini meydana getirdiğini gözlemlendiğini aktaran Dr. Emir Ruşen, “Bazı hastalarda Kovid-19 tedavisi görüp iyileştikten sonra zihinsel olarak uzun süre normal duruma dönemediklerini, taburcu olduktan sonra yakınlarını tanıyamadıklarını yani normal hayata oryantasyonda zorlandıklarını saptanmıştır. İleri yaştakiler, bunama rahatsızlığı olanlar, Alzheimer hastası ve altta farklı hastalıkları olan bireylerin risk altında olduklarını ve salgının riskli gruptaki bireyler için bu tarz etkileri olduğunu söyleyebiliriz” diye belirtti.

ALZHEİMERA YUMURTA DESTEĞİ!

Nöroloji Uzmanı Dr. Emir Ruşen, 6vitamini, B12 vitamini, kolin ve Folik asit içeren yumurtanın anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı olduğunu söyleyerek Alzheimer hastalarının daha sağlıklı bir yaşam sürmesine destek olabilecek besinleri şöyle paylaştı:

Alzheimer tedavisinde 12 bitkisel destek; yeşil çay, badem, köri, limon, yaban mersini, balık ve deniz ürünleri, avokado, ıspanak, adaçayı, reyhan, havuç suyu, papaz eriği.”

Dr. Emir Ruşen Alzheimer hastalarının beslenmesine dair şunları söyledi: “Hastalık ilerledikçe yemekleri değerlendirme yetisini kaybeder. Bu nedenle çok sıcak yemekleri vermekten kaçının. Kabız yapan yiyeceklerden uzak tutun. Bolca lifli beslenmesini sağlayın.60 yaş üzerindeki hastaların yüksek karbonhidratlı besinleri tüketmesi önerilmez. Daha çok sebze ve meyve ağırlıklı öğünler geçirmesi daha sağlıklı olur. Aşırı yağ, karbonhidrat ve tuz içeren besinler Alzheimer hastaları için tehlikelidir”

YORUM YAZ..
Modal