İki yıl kadar önce Çin’de ortaya çıkan ve hızla tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını, etkilerini sürdürmeye devam ediyor. Konya’da bulunan Necmettin Erbakan Üniversitesinde yapılan araştırmada, Kovid-19 hastalarının bir kısmında tedavi sonrası göz retinalarının liflerinde azalma görüldüğü tespit edildi.
GÖZ LİFLERİNDE AZALMA MEYDANA GELİYOR
Koronavirüsle ilgili Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından yapılan araştırmanın sonuçları paylaşıldı. Çalışmaya ilişkin bilgi veren Doç. Dr. Gülfidan Bitirgen, koronavirüs geçiren birçok kişide göz lifi azalması görüldüğünü belirtti.
Kovid-19 salgının etkilerinin hala devam ettiğine değinen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gülfidan Bitirgen, ‘40 hastanın bir kısmında uzamış Covid belirtileri vardı, bir kısmında ise yoktu. Bizim bulduğumuz çarpıcı sonuçlar, uzamış Covid belirtileri bulunanlarda tespit edildi’ dedi.
NÖROLOJİK BELİRTİLERİ OLANLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
4 haftadan uzun süre tedavi gören koronavirüs hastalarında rastlanılan göz tabakası sinir liflerinde azalmasına dikkat çeken Doç. Dr. Bitirgen, ‘Hastalığa yakalanan ve semptomları 4 haftadan uzun süre devam eden (long Covid) hastalar üzerinde yaptığımız araştırmada, korneal konfokal mikroskopi ile kornea tabakasında (gözün saydam ön tabakası) sinir liflerinde ve hücre yoğunluklarında değişiklik olup olmadığını inceledik. Bu çalışmada Covid-19 geçirip belirtileri devam eden kişilerde özellikle de nörolojik belirtileri olanlarda yani uzun süreli tat-koku kaybı olanların, uyku sorunu, hafıza ve konsantrasyon kaybı, yorgunluk, halsizlik gibi sorunlar yaşayanların kornea tabakasındaki sinir liflerinde azalma tespit ettik. Bir de bağışıklık sistemi hücrelerinin (inflamatuar hücreler) bu sinirlerin etrafında biriktiğini ve çoğaldığını gösterdik’ açıklamasında bulundu.
KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ ARASINDA BİR İLK
İngiltere, British Journal of Ophthalmology'de 26 Temmuz’da yayımlanan çalışmanın bir ilk olduğunun altını çizen Doç. Dr. Bitirgen, ‘Çalışmamızın özelliği literatürde bir ilk olması. Dünyada ilk kez bunu biz göstermiş olduk. Bu çalışmayla Covid-19 geçiren ama semptomları devam eden kişilerin korneasındaki sinir liflerinde ve inflamatuar hücrelerinde değişiklik olduğunu saptadık. Bu olgularda tespit ettiğimiz sinir liflerindeki azalma, görme keskinliğini etkilememektedir;’ şeklinde devam etti.
KOVİD-19’LA İLGİLİ ÇALIŞMA SİNİR LİFLERİNDE AZALMA OLDUĞUNU GÖSTERDİ
Kovid-19’la ilgili bugüne kadar birçok araştırma yapıldığını ancak bu belirtiye ilk defa denk gelindiğini belirten Doç. Dr. Bitirgen, ‘Mikroskopik düzeyde sinir liflerinin sayılarında azalma ve dejenerasyon tespit ettik. Bu bize; genel olarak vücudun tüm sinir liflerinde azalma olduğunu gösterebilir. Ciltte de sinir liflerinde azalma mevcut olduğu gösterilebilir ancak bunun için ciltten biyopsi alıp patolojik inceleme yapmak gerekir, bu invaziv bir işlemdir. Biz ise noninvaziv (cerrahi işlem gerektirmeyen) bir yöntem kullandık. Bu çalışmanın sonucuna göre vücuttaki tüm sinir liflerinde azalma olduğunu söyleyemeyiz, başka çalışmalarla da desteklenmesi gerekir’ şeklinde konuştu.