Koronavirüs salgını tüm dünyada şiddetli bir şekilde etkisini sürdürmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 68 milyona ulaşırken, 1,5 milyondan fazla kişi de virüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Bilim insanları Kovid-19’a karşı etkili bir aşı ve ilaç bulmak için gece gündüz çalışıyor. Ancak beklenen müjdeli haberler art arda geliyor.
Koronavirüse karşı geliştirilen aşılardan sonra şimdi de virüsün bulaşıcılığını engellemek üzerine bir ilaç keşfedildi.
Bilim adamlarının üzerinde çalıştığı Molnupiravir adlı ilaç, MK-4482/EIDD-2801 seri numarasına sahip. Ağız yoluyla alınan bu ilaç normalde grip tedavisi için geliştirildi ve deneme aşamasındaydı. İlaç virüslerin RNA kopyalaması esnasında hata oluşmasını sağlayarak kopyalamayı engelliyor.
Georgia Devlet Üniversitesi araştırmacıları bu ilacı Kovid-19 üzerinde denedi ve olumlu sonuçlar aldı. Dağ gelincikleri ile koronavirüsü enfekte eden araştırmacılar, burundan virüs yayılımı başlayınca Molnupiravir adlı ilacı verdiklerini, 24 saat sonra enfekte olan gelinciklerin yanına konan sağlam hayvanların etkilenmediği gözlemlediler.
Dağ gelinciğinin testlerde yer almasının en önemli nedeni; Kovid-19’da semptom göstermeden virüsü yayma kapasitesine sahip olması.
Molnupiravir ilacı sayesinde özellikle virüs kapan kişilerin yanında bulunan kişilere yaymasının önüne geçebilir. Bu da virüsün yayılımını azaltma çabalarına çok büyük bir katkı sağlayabilir.
Molnupiravir ilacının iki ve üçüncü klinik aşamaları devam ediyor. En azından toplu aşılama işleminin sonuna kadar yayılımı azaltmak için yardımcı olabileceği düşünülüyor. Ancak net sonuçları klinik çalışmaların yayınlanması sonucu göreceğiz.