Tüm dünya 2019 yılının Aralık ayında Çin’de ortaya çıkan koronavirüse teslim olmuş durumda. Tüm insanlığı etkileyen bu virüs aylardır hayatı neredeyse durma noktasına getirdi.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında tespit edilen vaka sayısı, dünya genelinde 29 milyon 449 bini geçti, virüsten dolayı hayatını kaybeden kişilerin sayısıysa 932 bin 802’yi buldu.
Vaka sayıları kontrol altına alınmaya çalışılırken bir yandan da dünya çapında aşı ve ilaç çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Tüm dünyada büyük sabırsızlıkla beklenen virüsü yenebilecek bir mucize gelişme haberi ise ABD'li bilim insanlarından geldi.
Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli olan uzmanlar koronavirüsü tamamen etkisiz hale getiren antikor keşfettiklerini iddia ettiler!
VİRÜSÜ TAMAMEN KAYBEDİYOR
ABD'de Cell dergisinde yayımlanan makalede bilim insanları, salgınına karşı ‘virüsü tamamen kaybeden’ antikor bileşeni keşfettiklerini duyurdu.
Normalde keşfedilen antikordan 10 kat daha küçük olan bu yeni antikorun Ab8 adlı ilacı oluşturmak için kullanıldığını belirtildi. İlacın, Covid-19'a karşı potansiyel bir koruyucu olacağı tahmin ediliyor.
Bilim insanları bulunan antikorun fare ve hamsterların üzerinde denendiğini belirterek, koronavirüslü fare ve hamsterları iyileştirdiğini bildirdi.
Bu yeni antikor boyutunun küçük olması sayesinde dokuların virüsü nötralize etmesine yardımcı olmakla kalmayıp, ilacın uygulanmasıyla ilgili de çok önemli bir gelişme sağlayabilir.
Antikorun küçük olması ilacın hap veya enjeksiyonun yanı sıra solunarak da alınabilmesine yardımcı olacak.
Bunun yanı sıra, ilacın insan hücrelerine bağlanmadığı ve bunun da insanlarda negatif yan etkilere sebep olmayacağı belirtildi.
Pittsburg Üniversitesi Tıp Fakültesi (UPMC) Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü Başkanı ve araştırmanın ortak yazarlarından John Mellors, Ab8’in, koronavirüs için tedavi potansiyeline sahip olmasından ziyade insanların SARS-CoV-2 enfeksiyonlarına yakalanmalarını önlemek için de kullanılabileceğini söyledi.
Mellors, ‘Daha büyük antikorlar, diğer bulaşıcı hastalıkların tedavilerinde işe yaradı ve bunun da Covid-19 bulaşmamış ve bağışıklığı olmayan insanlara koruma sağlayacağına dair bizlere umut veriyor’ dedi.
Keşfedilen bu küçük antikor, kanda bulunan immunoglobulin'lerin bir varyasyonu ve 100 milyarlık bir antikor havuzunda araştırma yapıldığı sırada adeta 'oltaya takılarak' bulunmuş.
Ab8 adlı ilacı geliştiren bilim insanları boyutunun küçük olmasından dolayı ilacın diğer antikor tedavilerinde olduğu gibi damar yoluyla verilmesine gerek olmadığını söylüyor.
Enjeksiyona, böylelikle de soğutma işlemine gerek bırakmayan bu ilaç ağızdan veya burundan yani solunum yoluyla da alınabilecek.
YENİ PARÇACIK KOVİD-19’UN HÜCRELERE GİRMESİNİ ENGELLİYOR
Ab8 aslı ilaç ile yapılan deneylerde antikorun fareleri virüsten 10 kat daha fazla koruduğu ortaya çıktı.
Bu sadece koronavirüs hastalarını tedavi etmekle kalmayıp virüse hiç yakalanmamış insanları koruyacak bir şekilde de çalışacak. Bu da salgının yayılmasını engellemede oldukça önemli bir gelişme.