03.06.2021-11:34 (Son Güncelleme:03.06.2021-11:59)


1

BEYAZ

BEYAZ

Beyaz renkteki meyve ve sebzeler, rengini ‘antoksantin’ isimli pigmentten alır. Antoksantin, antioksidan özellikte olan bir flavonoidtir. Flavonoidlerin, bağışıklık sistemine ait hücrelerin farklılaşmasını ve miktarını doğrudan modüle ettiği gözlemlenmiştir. Bağışıklık sistemi, bir organizmayı enfeksiyonlardan ve salgın hastalıklardan korumada önemli rol alır. Bu nedenle beslenme rutininizde beyaz renkte sebze ve meyvelerin yer alması oldukça önemlidir. Sarımsak, soğan gibi allium sebzelerinin bağışıklık sistemini aktive ederek enfeksiyonlara karşı koruduğu da bilinmektedir. Muz, elma, armut, ayva, karnabahar, beyaz lahana, sarımsak, soğan, zencefil, mantar, patates, turp, yer elması, hindiba, kereviz, enginar ve pırasa gibi sebze ve meyveler mevsiminde her gün menümüzde yer alması gerekenlerdendir.



2

MOR

MOR

Mor renkteki meyve ve sebzelere mavi-mor rengi veren pigment’e ‘antosiyanin’ denir. Peki mor renkli meyve ve sebzeler grubunda yer alan besinler nelerdir? diye merak edenler için hemen belirtelim. Patlıcan, kırmızı pancar, mor lahana, kırmızı soğan, mor/kırmızı turp ,böğürtlen, siyah ahududu, yabanmersini, incir, mor erik, kuru erik, mor-kırmızı-siyah üzüm, vişne, kiraz, kuş üzümü, siyah dut, kuru üzüm, kan portakalı gibi mor renkteki bu meyve ve sebzeleri mevsiminde her gün tüketmek hem bağışıklık sisteminiz için hem de renk diyeti için oldukça önemli.



3

TURUNCU

TURUNCU

Turuncu renkteki meyve ve sebzeler renklerini, doğal bir bitkisel pigment olan, karotenoidlerden alır. Beta karoten’den zengin turuncular, bağışıklık sistemimiz üzerinde muazzam bir etkiye sahip. Koronavirüs salgınından korunmak için güçlü bir bağışıklık sisteminin oldukça önemli olduğunu biliyoruz. İşte tam da bu aşamada turuncu sebze meyveleri öğünlerinizin baş tacı yapmalısınız. Sarı-turuncu renk grubunda yer alan ve şu anda mevsimi olan şeftali, kayısı, kavun, malta eriği nektari ara öğünlerde tüketmek oldukça önemli. Ana menülerde ise limon, tatlı patates, sarı domates tüketmeye özen gösterelim.



4

YEŞİL

YEŞİL

Klorofil, bitkilere yeşil rengi veren pigmenttir. Klorofil, vücudun doğal detoks yeteneğini desteklemek için karaciğere yardımcı olmanın yanında toksinlerin vücutta toplanmasını önlemek için bağışıklığı artırır. Yeşil grupta yer alan besinler yüksek C vitamini içermeleri ile oldukça önemlidir. C vitamini alımının da bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili olabildiğini biliyoruz. Yeşil üzüm, yeşil erik, kivi, lime, yeşil soğan, avokado, brokoli, kara lahana, taze fasulye, Kabak, yeşil dolmalık biber, yeşil sivri biber, kuşkonmaz, bezelye, bruksel lahanası, salatalık, ıspanak, pazı, hardal, semizotu, marul, roka, taze nane, dereotu, tere, kuzukulağı ve diğer tüm yeşil yapraklılar bu grupta yer alan sebze ve meyvelerden.



5

KIRMIZI

KIRMIZI

Enerjinin rengi kırmızıyı meyve ve sebzelere veren pigmentin ismi likopen. Likopen çok güçlü bir antioksidanıdır. Her gün en az bir avuç kadar kırmızı meyve ve sebze yemelisiniz. Bu aylarda tam da mevsimi olan çilek, domates, karpuz kırmızı meyveler grubunda yer alıyor. Diğer tüketilebilecek kırmızıları da sayacak olursak; kuşburnu, kırmızı ahududu, greyfurt, nar, kırmızı biber ve kızılcık da bu grupta yer alıyor.



6

DNC Medya
DNC Medya

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR