Fareler üzerinde üç aşamadan oluşan bir çalışma gerçekleştiren Güney Karolina Üniversitesi’nden araştırmacılar, kenevirin içerisinde bulunan THC kimyasalının, Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu’na (ARDS) yol açan bağışıklık tepkisinin engellenmesine yardımcı olabileceğini buldu.
ARDS, koronavirüsün şiddetli seyrettiği vakalarda en çok görülen komplikasyonlardan biridir. Forbes’un aktardığına göre bu sendromda bağışıklık sistemi, savaşmaya çalıştığı hastalığın haricinde ciğerlere ve diğer organlarında zarar görmesine neden oluyor. Bu nedenle sendrom, kalıcı akciğer hasarına yol açabileceği gibi ölümle de sonuçlanabiliyor.
Independent Türkçe'nin haberine göre, Güney Karolina Üniversitesi’nin çalışmasında araştırmacılar, farelere hem patojeni hem de bu kimyasalı enjekte ederek, ARDS’ye neden olan bağışıklık tepkisini baskılamayı denedi.
Deneylerin sonucunda THC verilen farelerin hayatta kaldığı, diğerlerininse öldüğü görüldü.
'KESİN SONUÇ YOK, KURTULMAK İÇİN KENEVİRE BAŞVURMAYIN'
Bunun yanı sıra araştırmacılar, çalışmadan henüz kesin bir sonuç almadıklarını belirterek, kişilerin koronavirüsten kurtulmak için kenevire başvurmamaları gerektiğini vurguladı.
Araştırmanın yazarlarından Prakash Nagarkatti, Ağustos ayında medya kuruluşu The State’e verdiği röportajında şu ifadeleri kullandı:
‘Araştırmamız, kenevirin Kovid-19’a iyi geleceği şeklinde yorumlanmasın. Bundan emin olmak istiyorum. Zira THC vücuda erken verilirse, virüsle savaşmak için gerekli olan bağışıklık tepkisini de baskılayabilir ve etkisi kötüleşebilir.’
BAŞKA ÇALIŞMALAR DA VAR
Öte yandan Güney Karolina Üniversitesi’nin araştırması, kenevirin koronavirüs üzerindeki etkisini gösteren tek çalışma değil.
İsrail'deki araştırmacılar da kenevirde bulunan bir maddenin, koronavirüs hastalarında ateş, yorgunluk ve kusma gibi belirtilere neden olabilen bir sendromu önlemek için kullanılabileceğini öne sürdü.
Stokin fırtınası olarak adlandırılan bu sendrom, hücrelerin birbirleriyle iletişim halinde olmasını sağlayan stokin reseptörlerinin fazla salgılanması sonucunda ortaya çıkıyor; hastaların solunum cihazına ihtiyaç duymasına ve hatta ölümüne neden olabiliyor.
Ağustos ayında yayımlanan bu çalışmaya göre, kenevirde ve başka bitkilerde de bulunan terpen; stokin fırtınasının baskılanmasında Deksametazon gibi umut vaat eden ilaçlardan çok daha etkili.
Kanadalı araştırmacılar ise Haziran ayında yayımladığı bir başka çalışmada belirli bir kenevir türünün virüsün vücuda girmesini ilk başta engelleyebileceğini öne sürmüştü.
Olga and Igor Kovalchuck’ın yürüttüğü çalışmaya göre belirli kenevir türleri, virüsün ACE2 reseptörlerine tutunarak hücreye girişe engel oluyor. Bu reseptörlerin Kovid-19’un hücreye girmesini sağlayan bir kapı görevi gördüğü biliniyor.
Bu çalışmaların hepsi, henüz ilk aşamalarda. Fakat kenevir bitkisinin koronavirüsle mücadelede işe yarayabileceğine dair umut veren bir tablo oluşturuyor.