Koronavirüs Maskeleri Alerji Yapar mı? Maske Alerjisine Nasıl Engel Olunur?

Kovid-19 nedeniyle takmaya başladığımız maskeler, pandemiden bizi koruyor olsa da, bazı sorunlar yaşanabiliyor. Bu sorunların altında yatan en temel nedenlerden biri maske alerjisidir. Maske alerjisi belirtileri nelerdir? Maske alerjisi önlenir mi?

24.10.2020-17:44 - (Son Güncelleme: 24.10.2020-17:44) Koronavirüs Maskeleri Alerji Yapar mı? Maske Alerjisine Nasıl Engel Olunur?

Kovid-10 sebebiyle takılan maskeler, kimi kişide alerjye neden olabilmekte. Alerji sorunuyla karşılaşan kişiler, bu duruma çözüm aramaya başladı. Maske alerjisi nedir? Maske alerjisi niye olur?

Maske kullanımıyla ciltte kurdeşen, egzama ve nefes problemleri  gibi anormal durumların ortaya çıkması, kişide maske alerjisi olduğunu gösterir.

MASKE ALERJİSİ NEDENLERİ

Kovid-19 döneminde cerrahi maskeler, N95 maskeleri ve kumaş maskeler, alerjiye neden olabilecek bazı kimyasalları barındırabilir. Alerjik reaksiyonun ortaya çıkmasına neden olabilecek, maskelerde bulunan bazı kimyasallar şöyledir:

Formaldehit,

Etilen üre melamin formaldehit,

Kuaterniyum-15.

ALERJİ BELİRTİLERİ

Bu maskelerin içindeki maddelere alerjisi olan kişilerde deri döküntüsü ortaya çıkabilir. Alerjinin en önemli belirtileri dermatit ve kurdeşendir. Alerjik kontakt dermatit, maskenin cilt ile temas ettiği yerlerde kızarıklık, pul, kaşıntı ve hatta kabarcıklar biçiminde ortaya çıkar. Kulak ipinden sebep de alerjik kontakt dermatit görülebilmektedir.

Kurdeşen de kendini kırmızı yumrular halinde belli eder ve böcek ısırığını andırır. Kurdeşen durumunda, solunum sıkıntısı başlarsa hızlıca doktora gidilmelidir.

EVDE YAPILAN KUMAŞ MASKE

Tekrar kullanılabilir olan maskeler, kumaştaki deterjan ve yumuşatıcı üstünde kalması durumunda, alerjiye neden olabilir. Özellikle astımı olanların veya alerjik nezlesi olanların kokulardan etkilenerek, burunlarının tıkanması ihtimali oldukça yüksektir. Bu nedenle burun tıkanması ve akciğerde nefes sıkışması ortaya çıkabilir.

Kumaşların boyalarındaki kimyasallar nedeniyle de alerjik reaksiyon ortaya çıkabilir.

Dezenfektan kimyasallarla temizlenen maskeler, dezenfektanlar ile alerjik reaksiyonlara veya kimyasal kalıntılardan sebep tahrişe sebep olabilir.

ALERJİK REAKSİYONLAR NASIL ÖNLENİR?

Maalesef maske alerjisi tam olarak önlenemez. Kumaş maske kullanmak bir çözüm sayılabilir ancak, kumaşın kimyasal içermemesi önemlidir. 

Kumaş maskelerden kaynaklı alerjik reaksiyonların önlenmesi için, maskeleri hassas ciltler için kokusuz deterjan ile yıkayabilirsiniz. 

Yeniden kullanılabilir maske satın aldığınızda, kimyasal boyalardan böylece arındırmak için öncelikle yıkayın. Ayrıca elastik yapısı olan bir maskeyse, kendiliğinden kuruması daha iyidir. Pamuklu kumaş maskeler daha iyi tercih olur.

Ayrıca maskenin uzun süre kullanımı mikropların birikmesine zemin hazırladığı için, maskeyi uzun süre kullanmamak gerekir. Maske kullanımı sırasında maskenin kapattığı bölge terlediyse, mümkünse terden yüzünüzü arındırmak için yıkayın.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal