Koronavirüs Havada Asılı Kalır Mı?

Koronavirüs salgını ilk çıktığı andan itibaren üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle virüsün havada asılı kalıp kalmaması konusunda bilim insanları bir ayrım yaşamaktadır. Peki Koronavirüs havada asılı kalır m? İşte detaylar...

23.07.2020-12:07 - (Son Güncelleme: 23.07.2020-12:01) Koronavirüs Havada Asılı Kalır Mı?

Bazı bilim insanlarına göre, damlacık dışında havada bulunan taneciklerin Koronavirüs’ü taşıyabildiğini söylemektedirler. Yani hasta birinin bulunduğu kapalı ortamdaki hava, hasta oradan ayrılsa da bulaştırıcı özelliğinin bulunduğu düşünülmektedir.

HAVADA BULUNAN TANECİİKLERDE ASILI KALIYOR

Koronavirüs Çin'in sınırlarını aşıp dünyaya yayıldığında, bilim insanları virüsün hapşırık ya da öksürüğün ardından sonra damlacık yoluyla yayıldığını ve virüslü damlacıkların solunması ile hastalığın bulaştığını söylemektedirler. Dünyanın önde gelen sağlık kuruluşları savunulan bu tezi destekledi. Ortaya konulan en güçlü tez de şimdilik budur. Ancak bir grup bilim insanı daha fazlasının olduğunu düşünüyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne Koronavirüs'ün bulaş tanımını güncelleme çağrısı yapan 32 ülkeden 239 bilim insanı, damlacık dışında havada bulunan taneciklerin de virüsü taşıyor olabileceğini savunmaktadırlar. Bilim insanlarına göre bu parçacıklar da insanları enfekte edebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre virüsün sadece entübasyon gibi tıbbi müdahalelerin ardından havadan bulaşabilmesi mümkün.

NADİR DURUMLARDA HAVADA KALIR

Uzmanlar, uzun süre kapalı ortamda kalan insanların enfekte olma ihtimalinin yüksek olmasını, virüsün parçacıklar yoluyla taşınmasından beklenenlere paralel olabileceğini düşünüyor. Uzmanların bu tezlerini destekleyen bazı durumlar da var. Bir koro üyesinin enfekte olmasından sonra korodakilerin yüzde 87'sinin Koronavirüs testlerinin pozitif çıkması, enfekte bir kişinin bulunduğu restoranda klimanın oluşturduğu hava akımı nedeniyle dokuz kişiye virüs bulaştırmış olası bir durumdur. Uzmanlar, Almanya'daki bir et fabrikasında bin 500 kişinin enfekte olmasının sorumlusu olarak da fabrikadaki hava dolaşımına dikkatleri yoğunlaştırmaktadır.

DESTEKLEYİCİ KANITLAR YOK

Uzmanlar, belirli durumları virüsün havada taşınabileceğine kanıt olarak gösterse de doğal yollarla virüsün havada taşınabileceğine dair destekleyici olabilecek güçlü kanıtların olmadığını belirtildi. Bu görüş karşısında çekimser kalan bir kesimde ellerindeki verilere göre, virüsün nadir durumlarda havada taşınabileceğinin mümkün olduğunu düşünmektedirler.

Eğer Koronavirüs damlacıklar dışında havada da taşınabiliyorsa, bu sanıldığından daha bulaşıcı bir yapıda olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte yürüttüğümüz normalleşme sürecinde de düzenlemelere gitmemiz gerekir. Özellikle önerilere uymaya devam etmeli, Koronavirüs'ün şansını en aza indirmeliyiz.

VİRÜSÜN HAVADA TAŞINMASI NE DEMEK?

Uzmanlara göre bir maddenin havada taşınıyor olması, o maddenin bir süre havada kalabileceği anlamına gelmektedir. Söz konusu bulaşıcı bir hastalık olduğunda havanın da virüsü bulaştırıcı olabileceği anlamını ortaya çıkarmaktadır. Yani kapalı bir ortamda hasta biri bulunduysa, oradaki hava hastanın ayrılmasından sonra da bulaştırıcı olabilmektedir. Uzmanlara göre, solunum damlacıkları havadaki taneciklerden farklı olarak daha ağır ve yere inme süreleri daha düşünüldüğünden daha kısadır.
DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal