Bütün dünyayı kasıp kavuran Kovid-19 için aşı çalışmaları devam ederken, bir yandan da bilim insanları araştırmalara devam etmekte. Gerçekleştirilen yeni araştırma doğrultusunda yeni tip koronavirüsün banknot, telefon camı ve paslanmaz çelik yüzeylerinde 28 gün bulaşıcılık etkisini kaybetmeden barınabileceği açıklandı.
Avustralya Ulusal bilim Ajansı CSIRO, Kovid-19’un yüzeylerde barınma süresini incelediği araştırmada, sanılandan daha uzun süre yüzeylerde virüsün kalabileceğini açıkladı.
Gerçekleştirilen bu araştırma, Kovid-19’un ‘oldukça güçlü’ olduğunu, cep telefonu ekranları gibi cam yüzeylerde ve kağıt para üzerinde, 20 derece ısıda, 28 gün barınabileceği ortaya konuldu.
Araştırmanın sonuçlarının yer aldığı ‘Virology Journal’ dergisinde, yeni tip koronavirüsün daha yüksek sıcaklıklarda çok dayanamadığı ortaya konulurken, 40 derece ısının olduğu ortamdaki bazı yüzeylerde 24 saatte bulaşıcılığını kaybettiği tespit edildi. Aynı zamanda Kovid-19’un pürüzsüz yüzeylerde daha uzun süre barınabileceği görülürken, kumaş gibi pürüzlü yüzeylerde iki haftada bulaşıcılık özelliğine sahip bir virüs kalmadığı gözlemlendi.
CSIRO Başkanı olan Dr. Larry Marshall, virüsün yüzeylerde kalma süresinin belirlenmesinin, yayılmayı öngörerek azaltma sağlamanın mümkünlüğünün ve bu durumun halkı korumak için olumlu yanıt verebileceğini belirtti. Ayrıca gerçekleştirilen bu araştırmada, ultraviyole ışınının etkisinin olmaması için karanlık ortamda gerçekleştirildiği ve güneş ışığının virüsü kızla etkisiz duruma getirdiği açıklanıyor.
Önceden yapılan araştırmalarda, yeni tip koronavirüsün banknotlar ve cam yüzeylerde 2-3 gün kadar, plastik ve paslanmaz çelikte 6 güne kadar barınabildiği açıklanmıştı.