23.02.2021-14:01 (Son Güncelleme:23.02.2021-14:01)


1

Koronavirüs vakaların dörtte birinde yoğun saç dökülmesi sorunu görüldü. Genelde enfeksiyonu atlattıktan sonraki ilk 6 ayda meydana gelen semptom özellikle kadınları etkiliyor. Wuhan'da hastaneye kaldırılan 1655 vakanın 359'unda görülen semptom özellikle 'uzun korona'nın etkilerinden biri sayılıyor. The Lancet isimli tıp dergisinde yayımlanan araştırmaya göre bu etkinin ne kadar sürebileceği hala muallakta.



2

Saçlar, bir döngü halinde doğup büyür ve istirahatte bekledikten sonra vücuttan dökülerek atılır. Saçlarda bu canlılık döngüsü yaşam boyunca devam eder. Günde 70-100 saç telinin kaybedilmesi sonrası yeniden saçlar üretilir.



3

Eğer günlük saç teli kaybı 100’den fazla olursa ve bu sorun kontrol altına alınmayarak devamlı bir hale gelirse 6’ıncı aydan sonra kronikleşebilir, saçlarda seyrelmeyle birlikte hacim kaybı gözlenir.



4

Vücudun maruz kaldığı her türlü stres, enfeksiyon, travma, ateşli hastalıklar, yoğun kilo kaybıyla giden diyetler, bazı ilaçlar, doğum sonrası hormonal değişiklikler, tiroit hastalıkları ve demir, çinko, biyotin eksikliği gibi beslenme yetersizliklerinden kaynaklanan faktörler saç dökülmelerine neden olur.



5

Koronavirüsün saçlar üzerindeki etkisiyle ilgili olarak yakın zamanda Japonya’da yapılan bir bilimsel çalışma, hastalık sonrası geç dönemde nefes darlığı, öksürük, halsizlik, koku almama gibi belirtilerin yanı sıra hastaların yüzde 24,1'inde yaklaşık 56’ıncı günde saç dökülmesinin başladığı saç dökülmesi süresinin ortalama 76 gün olduğunu ortaya koydu.



6

Koronavirüse bağlı görülen tek saç sorunu ise yaygın dökülme değildir. Koronavirüs sonrası alopesi areata (saçkıran), saçlarda gri renk değişikliği ve erkek tipi saç dökülmesinde de artışlar olduğu bildirildi.



7

Koronavirüs tedavisi sonrası görülen saç dökülmesi durumu genellikle geçicidir. Koronavirüs ve enfeksiyonlardan sonra gelişen akut dökülmelerin genellikle geçici olması ve normale dönmesi beklenir.

DNC Medya
DNC Medya

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR