UKHSA tarafından yapılan açıklamada, İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'da koli basili bakterisinin neden olduğu hastalıkların artış gösterdiği ifade edildi. Bakterinin kanlı ishal ve idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabileceği belirtilirken, hastalıkların "e.coli" adı verilen bakteriyi taşıyan gıdalar, hastalığın bulaştığı kişi ve hayvanlarla temas sonucu ortaya çıktığı vurgulandı.
Salgın Yayılıyor: Kaynağı Hala Bilinmiyor
Açıklamada, salgının geniş bir bölgede görülmesinin nedeninin ulusal çapta dağıtımı yapılan gıdalar olabileceği belirtildi. Ancak bulaş kaynağının tespit edilemediği ve çiftlikler, içme suyu, havuzlar, deniz suyu, göller ya da nehirler gibi kaynaklar olduğuna dair bir kanıt bulunmadığına işaret edildi.
Birleşik Krallık Genelinde Vaka Dağılımı
4 Haziran itibariyle Birleşik Krallık genelinde 113 vaka tespit edildiği açıklandı. Bu vakaların 81'i İngiltere'de, 18'i Galler'de, 13'ü İskoçya'da ve 1'i Kuzey İrlanda'da görüldü. Kuzey İrlanda'daki vakanın İngiltere'yi ziyaret geçmişi bulunduğu belirtildi.
Vaka Profili ve Tahminler
Koli basili tespit edilenlerin en küçüğünün 2, en yaşlısının ise 79 yaşında olduğu bildirildi. Yıl sonuna kadar vaka sayısının 1500'e çıkabileceği tahmin ediliyor.
Hastaneye Yatışlar ve Önlemler
İngiltere'de görülen 81 vakanın yüzde 60'ı hastanede tedavi altına alınırken, 61 kişi bulaş kaynağı olabilecek gıda ve seyahat bilgisi paylaştı.
Salgının önüne geçilebilmesi için şu önlemler tavsiye edildi:
- Ellerin sık sık sabun ve ılık suyla yıkanması
- Gıda hijyen önlemlerine uyulması
- Meyve ve sebzelerin iyice yıkanarak pişirilmesi
- İshalken başkalarıyla temasın kesilmesi
- Mümkünse okul ve işe gidilmemesi
UKHSA ve Gıda Standartları Kurumundan Uyarılar
UKHSA Vaka Yöneticisi Trish Mannes, koli basilinin ishalin yanı sıra mide krampları, kusma ve ateşe neden olduğunu belirtti. İshal ve kusma şikayetleri olan kişilerin başkalarına yemek hazırlamaması gerektiğini vurgulayan Mannes, "Semptomlarınız geçtikten 48 saat sonrasına kadar okula, işe ya da kreşe dönmeyin," uyarısında bulundu.
İngiltere Gıda Standartları Kurumundan Daren Whitby, salgın kaynağının bir ya da birden fazla gıda ürünü olabileceği üzerinde durduklarını ifade etti. Whitby, gıda satın almaktan hazırlamaya kadar dikkatli olunması gerektiğini belirterek, "Elleri, yemek yapımında kullanılan ekipmanları, mutfak eşyalarını ve yüzeyleri iyice temizlemek çapraz bulaşmayı da engeller," dedi.
Risk Altındaki Gruplar
Açıklamada, 1 yaş altı bebekler, sütten kesilen çocuklar, uzun süre idrar yapmayan 5 yaş altı çocuklar ile 7 günden uzun ishal ve 2 günden uzun kusma şikayeti olanların bir an önce sağlık kuruluşlarıyla temasa geçmeleri önerildi.
Sonuç
İngiltere'de başlayan koli basili salgını, geniş bir bölgeye yayılmış durumda ve vaka sayısı hızla artıyor. Yetkililer, salgının kaynağını tespit edebilmek ve yayılmasını durdurmak için çalışmalarını sürdürüyor. Halk, hijyen kurallarına sıkı sıkıya uymaya ve belirtiler göstermeleri durumunda derhal sağlık kuruluşlarına başvurmaya çağrılıyor.