Dünyada pek çok bölgede yaşanan gerginlik Kore Yarımadası’nda sular durulmak bilmiyor. Güney Kore yönetimi Kuzey Kore’nin ortak sınırına yakın bir alanda gerçekleştirdiği 180 askeri uçuşla gerilimi yükseltmişti. Kuzey Kore yönetimi ise ABD ve Güney Kore'nin kışkırtıcı hava tatbikatının bir an önce durdurulmasını istiyor.
1 günde 23 füze ateşlendi
Akşam gazetesinin haberine göre; ABD-Güney Kore ortak tatbikatına karşılık olarak Pyongyang yönetimi, bir gecede 80'den fazla topçu ateşi gerçekleştirdi. Bunu kıtalararası balistik füze (ICBM) de dahil olmak üzere birden fazla füzenin denize fırlatılmasının takip edeceği belirtiliyor. Güney Kore'nin Genelkurmay Başkanı, iki Kore arasındaki Askeri Sınır Çizgisi'nin kuzeyindeki "taktik eylem hattının" kuzeyindeki birçok alanda Kuzey Kore uçaklarının tespit edildiğini ifade etti. Kuzey Kore, Çarşamba günü en az 23 füze ateşledi. Bunun bir gün için rekor bir sayı olduğu ifade ediliyor. Kuzey Kore'nin verdiği bu sert karşılık, ABD ve Güney Kore'yi Pyongyang yönetimini kızdıran Vigilant Storm askeri tatbikatlarını uzatmasına neden oldu.
Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin "kışkırtıcı" hava tatbikatlarını durdurması gerektiğini belirten bir bildiri yayınladı ve "sürekli provokasyonun ardından sürekli karşı koymanın zorunlu olduğu" konusunda uyardı.
Pentagon Cuma günü yaptığı açıklamada, Güney Kore ile tatbikatların şu anda yalnızca 5 Kasım'a kadar uzatıldığını söyledi. Bir ABD askeri sözcüsü Reuters'e verdiği demeçte, "Herhangi bir ek değişiklik ve Kore Yarımadası'ndaki güvenlik ortamı konusunda Güney Kore müttefikimizle yakın koordinasyon halindeyiz."
Tatbikat kontrolden çıktı
Kuzey Kore'nin iktidardaki İşçi Partisi Merkez Komitesi sekreteri Pak Jong Chon, daha önce yaptığı açıklamada, Washington ve Seul'ün tatbikatları uzatarak çok tehlikeli bir karar aldıklarını ve bu durumun kontrolden çıktığını ifade etmişti. Amerika Birleşik Devletleri, BM kararları ile uzun süredir balistik füze fırlatması yasaklanan Kuzey Kore'yle görüşmek üzere Cuma günü daha sonra yapılacak bir BM Güvenlik Konseyi toplantısı çağrısında bulundu.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Kuzey Kore'nin "provokasyonlarının" ve "artan saldırganlığının" gereksiz güvensizlik ve istikrarsızlık yarattığını ve Güvenlik Konseyi toplantısında tartışılacağını söyledi. "Konseydeki ve Konsey dışındaki tüm ülkeleri BM Güvenlik Konseyi kararlarının bu ihlallerini kınamaya çağırıyoruz" dedi.
"Ayrıca, bu kararların uygulanmasına fiilen yardım eden ülkeler de dahil olmak üzere Güvenlik Konseyi'ndeki ortaklarımızın, Kuzey Kore'nin bu yasadışı silah programlarını ilerletme kabiliyetini sınırlamamıza yardım etmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz" diye ekledi.
Nükleer testler başlayacak
Üst düzey bir ABD'li yetkili, perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Mayıs ayından bu yana Kuzey Kore'nin nükleer testlere devam etmeye hazırlandığını fakat böyle bir testi ne zaman gerçekleştireceklerinin net olmadığını belirtti. Yetkili, Reuters'e verdiği demeçte, ABD'nin Çin ve Rusya'nın Kuzey Kore'yi nükleer bomba testlerine devam etmemeye ikna etmek için kozları olduğuna inandığını söyledi.
Son yıllarda BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore ile nasıl başa çıkılacağı konusunda bölündü ve Mayıs ayında Çin ve Rusya, Kuzey Kore'nin füze fırlatmalarına yanıt olarak daha fazla BM yaptırımı uygulamaya yönelik ABD liderliğindeki bir girişimi veto etti.
Kuzey Kore dışişleri bakanlığı açıklamasında BM toplantısına atıfta bulunuldu ve Kuzey Kore'nin "meşru kendini savunma" karşı önlemleri yürüttüğü belirtildi.
Kore Yarımadası'ndaki yüksek gerilim, Kuzey Kore'nin 2017'den bu yana ilk kez nükleer bomba testlerine yeniden başlamak üzere olabileceği endişeleri arasında geliyor.
Perşembe günü Washington'da bir araya gelen ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Güney Kore Savunma Bakanı Lee Jong-sup, Kuzey Kore'nin tekrarlanan provokasyonlarının ardından ittifakın "kararlılığını ve yeteneklerini" göstermek için yeni önlemler arama sözü verdi.