07.01.2021-11:31 (Son Güncelleme:07.11.2024-02:40)


1

Tüm dünyada koronavirüs üzerine araştırmalar yapılmaya devam ediyor. Bunun neticesinde de her gün farklı bir bilgiyle karşılaşıyoruz. Son olarak ABD’li bilim insanları yaptıkları yeni araştırma sonucunda, bebeklerin kordon kanında bulunan kök hücrelerin, ağır koronavirüs hastalarının hayata tutunma olasılığını 2 kat artırdığı gözler önüne serildi.



2

Araştırmacılar, kök hücre tedavisinde, akciğerdeki hasarlı dokuların onarılmasının hızlandırıldığını ve koronavirüs hastalarının ölümüne neden olan sitokin fırtınasını engellediğini aktardı. Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onay alan araştırmanın koronavirüsle mücadelede dönüm noktası olması bekleniyor.



3

Miami Üniversitesi’ndeki bilim insanları, yeni doğan bebeklerin kordon kanındaki kök hücrelerin, 85 yaşın altında olan ağır koronavirüs hastalarının iyileşme olasılığını iki kat artırdığını duyurdu. Araştırmacılar, 10 bin hastanın hayatını kurtarmak için tek bir göbek kordonunun yeterli olabileceğini belirtti.



4

Çalışmanın yazarı Profesör Camillo Ricordi, milyonlarca kişinin ölümüne neden olan koronavirüs için ucuz ve etkili bir tedavi yönteminin anahtarını ellerinde tuttuklarını belirterek, ‘Kök hücre tedavisi normal bağışıklık tepkisini geri yüklemek ve yaşamı tehdit eden komplikasyonları tersine çevirmek için akciğerdeki akıllı bir bomba teknolojisi gibi’ dedi.



5

Sonuçları bir dergide yayımlanan çalışmada Jackson Memorial Hastanesi'nde koronavirüs tedavisi gören 24 ağır koronavirüs hastasına kök hücre tedavisi yapıldı. Tedavi grubunda yer alan her denek için toplam 200 milyon kök hücre kullanıldı.



6

Tedavi Uygulananların Yüzde 91'i Hayatta Kaldı

Tedavi Uygulananların Yüzde 91'i Hayatta Kaldı

Tüm hastalar koronavirüse yakalandıktan sonra, şiddetli akut solunum sıkıntısı sendromu geliştirdi. Her birine bir plasebo ya da kök hücreden iki gün arayla iki enjeksiyon uygulandı. Uygulamadan 1 ay sonra hayatta kalanların oranının kök hücrelerle tedavi edilen grupta yüzde 91 iken, plasebo verilen hastalarda ise yüzde 42 olduğu gözler önüne serildi. Kök hücre tedavisine rağmen hayatını kaybeden 1 kişinin ise 85 yaşın üzerinde olduğu ifade edildi.



7

Bununla birlikte, ekip kök hücre tedavisi görenlerde iyileşme süresinin daha hızlı olduğunu buldu. Buna göre, tedavi edilenlerin yarısından fazlası son dozun ardından iki hafta içinde taburcu olurken, yüzde 80'den fazlasının bir ay sonra tamamen semptomsuz olduğu ifade edildi.



8

Akciğerdeki Doku Yenilenmesini Hızlandırıyor

Akciğerdeki Doku Yenilenmesini Hızlandırıyor

Ricordi, kök hücrelerin doku yenilenmesini sağlayan, akciğerleri ve diğer organların onarılmasına katkı sağlayan antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğunu ve bu yüzden 10 yıldır Tip 1 Diyabet gibi hastalıklarda sahip olabilecekleri faydaları araştırdıklarından bahsetti.



9

Stokin Fırtınasını Engelledi

Stokin Fırtınasını Engelledi

Çalışmanın başyazarı olan Giacomo Lanzoni ise şu ifadeleri kullandı: ‘Sonuçlarımız kök hücre tedavisinin güçlü anti-enflamatuar, immünomodülatör etkilerini doğruladı ve hücrelerin şiddetli Covid-19 hastalarında ölüme neden olabilecek sitokin fırtınasını engelledi. İntravenöz (damar içi enjeksiyon) olarak verildiğinde, kök hücreler doğrudan akciğerlere ilerliyor, bu da akut solunum sıkıntısı sendromu olanların tedavisini hızlandırıyor.’



10

FDA Bir Hafta İçinde Onayladı

FDA Bir Hafta İçinde Onayladı

Öte yandan Ricordi, ‘Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi'ne (FDA) başvurduk ve önerdiğimiz randomize kontrollü çalışmamızı bir hafta içinde onayladılar. Şu anda, kök hücreleri henüz ciddi bir şekilde hastalanmamış ancak hastalığın ilerlemesini durdurup durdurmadıklarını görmek için ventilasyon gerektirme riski taşıyan hastalarda kullanmayı planlıyoruz’ diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR