En son açıklanan mart ayı enflasyon verilerine göre, 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 55,91 olarak belirlendi. Eğer yüzde 25'lik kira tavanı olmasaydı, ev sahipleri mart ayında en fazla yüzde 55,91 oranında zam yapabilecekti. Temmuz ayında 12 aylık enflasyon ortalamasının ne olacağı da önemli bir soru işareti.
TCMB'nin Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, yıl sonunda enflasyonun yüzde 44 civarına gelmesi bekleniyor. Bu beklentinin gerçekleşmesi için de yılın geri kalanında ortalama aylık enflasyonun yaklaşık yüzde 2,5 olması gerekiyor.
Zam oranlarına göre kiracılar ve ev sahipleri
Yapılan hesaplamalara göre, en yüksek kira zamları ağustos ayında kontratını yenileyenler için olacak. Temmuzda kiraların zammı yüzde 64,6 olurken, ağustosta bu oran yüzde 70,9'a çıkacak. Sonraki aylarda ise bu oranların düşmesi bekleniyor.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şubat ayında bir TV programında yüzde 25 tavan uygulamasının devam edip etmeyeceği sorusuna, "Yüzde 25 sınırı Temmuz’da sona eriyor. Maliye Bakanımızın özellikle enflasyon hedefiyle ilgili açıklamalarına baktığımız zaman böyle bir duruma ihtiyaç kalmayacak gibi görünüyor." şeklinde cevap verdi. Ancak bu cevap, yüzde 25'lik tavanın kaldırıldığına dair resmi bir açıklama değil, Bakan Tunç'un kişisel beklentisine yönelik bir yorumdu.
Enflasyon raporu ve kira düzenlemesi
TCMB'nin enflasyon raporunda, kiralarla ilgili düzenlemelerin uzun vadede konut inşasını ve gayrimenkul yatırımlarını olumsuz etkilediği belirtildi. Raporda, kirada uygulanan düzenlemelerin devam etmeyeceği yönünde sinyaller verildi.
Yüzde 25'lik kira tavan uygulamasının 1 Temmuz 2024'te sona ermesi bekleniyor. Ancak bu durum, kiraların nasıl bir seyir izleyeceği konusunda belirsizlikleri de beraberinde getiriyor. Ev sahipleri ve kiracılar, bu süreçte dikkatli olmalı ve mevcut ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak adımlarını planlamalıdır.