06.08.2022-12:20 (Son Güncelleme:08.04.2023-08:53)


1

Uzmanlar açıkladı

Uzmanlar açıkladı

Esra Acıman Demirel, “Konserve yapımına dikkat edilmesi gerekiyor. Yeterli ısı ve basınçla kapağının sıkı bir şekilde kapatılması gerekiyor ve kullanımdan önce 10 dakika boyunca kaynatılması gerekiyor. Kapağı şişmiş ve bozulmuş ürünleri tüketilmemesi gerekiyor. Mikrodalgada ısıtmak toksinleri öldürmüyor. Bu yanılgıya düşmeyin. Konservenin belli bir kısmında olabilir. Bir miktar bile alınması hastamız sadece tadına bakmış. Konserveden bir miktar bilen alınması hastalığa sebep olabiliyor." açıklamasını yaptı.



2

Konserve nasıl yapılır?

Konserve nasıl yapılır?

Sebzelerin seçimi çok önemlidir. Mümkün oldukça çürük olmayan sebzeleri seçmek gerekir. Sebzeler bolca yıkanır ve sap kısımları koparılır ve doğranır. Bu konserve kabını daha iyi kullanmak içindir. Konservenin en temel kuralı ise sıcak bir şekilde kapatılmasıdır.



3

Doğranan sebzeler bir tencere içinde kısık ateşte pişirilir ve kavanozlara konur. Sıcak şekilde konulduğunda ömrü daha uzun olur. Konserve kavanozlarını ters çevirerek güvenlikli olup olmadığı kontrol edilir. Eğer akmıyorsa konserve başarılı bir şekilde yapılmıştır.



4

Konserve nasıl açılır?

Konserve nasıl açılır?

Eğer evinizde konserve açacağı yoksa büyük bir bıçak yardımıyla konserve kapaklarınızı açabilirsiniz. Bıçağın keskin tarafını kapağa dik bir şekilde yerleştirin ve delik açın. O delikten dairesel bir yol izleyerek kapağı açabilirsiniz.



5

Yemek kaşığıyla da açabilirsiniz

Yemek kaşığıyla da açabilirsiniz

Eğer konservelerinizin parmak boşluğu varsa bu yöntemi deneyebilirsiniz. Parmak boşluğunu yukarı kaldırdıktan sonra kaşığı kapağın altına yerleştirin. Konserveyi çevirerek kapağın kalkmasını sağlayabilirsiniz.



6

Konserve nasıl tüketilir?

Konserve nasıl tüketilir?

Konserveler satın alınmadan önce son kullanma tarihi kontrol edilmelidir. Özellikle metal saklama kaplarında olanların sorunsuz olmasına özen gösterilmelidir. Delik, çatlak ya da ezilmiş konservelerden uzak durmalısınız.



7

Ev yapımı konserveleri tüketmeden önce, kapağın tam olarak kapalı olmasına dikkat etmelisiniz. Hava almış olan ürünler bozulmuş ürünlerdir. Ev konservelerinde kapağın düz bir şekilde kalması gerekiyor. Hafif bombe olanlar hava almıştır. Kesinlikle tüketmemelisiniz.



8

Kapağı açtığınızda su fışkırıyorsa içerisinde bakteriler olduğunu gösterir. Pişirme aşamasında ise en az 10 dakika besinlerin pişirilmesi gerekir. Balık konservelerinde ise kapak açıldıktan sonra küflenme görünmüyorsa tüketilebilir.

DNC Medya
DNC Medya

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR