Türk Lirası bu sene Amerikan Doları karşısında yüzde 30'a yakın değer yitirdi. Bu dönemde konkordato ilan eden firmaların sayısı yüksek oranda arttı.
Özellikle Ağustos ayında Dolar/TL kurunun 7,24 ile tarihi zirvesine çıkması ve meydanda gelen kur krizinin sonrasında firmaların döviz türünden borç yükünün fazlalaşması, borçlarını veremez hale gelmelerine, bu da alacaklıları ile anlaşma yapmalarına neden oldu.
Konkordato, firmaların borçlarının tekrar yapılandırılması için başvurdukları hukuki bir yöntem.
Mali durumu bozulmuş olan borçlunun, borçlarını belli bir oranda ve sürede ödemesi ile alakalı alacaklıları ile yaptığı ve mahkeme tarafından onaylanan bir anlaşma özelliği taşıyor.
Net bir veri bulunmamakla beraber uzmanlar daha önce senede ortalama 300 firmanın iflas ertelemeye gittiğini, Mart ayının ardından bu oranın şimdiden en az üçe katlandığını ifade ediyorlar.
İflas erteleme kaldırılınca arttı
Konkordato başvurusu kabul edilen firmalarda alacaklılar haciz işlemi gerçekleştiremiyor, bankalar kredilerini talep edemiyor, ipotekler satışa çıkarılamıyor ve devlet bir tür geçici koruma tesis etmiş oluyor.
Senelerdir mevcut olan konkordato uygulaması, Mart 2018'de iflas ertelemenin bütünüyle kaldırılmasıyla daha çok talep görmeye başladı.
2003 senesinde yürürlüğe giren iflas erteleme, 15 Temmuz darbe kalkışması ardından ilan edilen olağanüstü hâl (OHAL) ile askıya alınmış ve 15 Mart 2018'te yürürlüğe sokulan bir torba yasa ile bütünüyle kaldırılmıştı.
Bazı avukatların "Üzerine ölü toprağı atılmış bir kurum" olarak tabir ettiği konkordato ise iflas ertelemenin kaldırıldığı bu tarihten sonra daha işlevsel bir yapı kazandı.
Bugüne dek medyaya yansıdığı kadarıyla konkordato ilan eden bazı büyük şirketlerin hangileri olduğunu listeledik.
- Ulusoy
- Pamukkale
- Hotiç
- Eminiş Ambalaj
- Keskinoğlu Tavukçuluk
Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.