Konkordato nedir, ne anlama gelir? Şirketler konkordato ilan ederse ne olur, süreci nasıl işler?

Vatandaşların merak ettiği kavramlar arasında yer alan ‘’konkordato’’ teriminin ne anlama geldiği ve hangi durumlarda gündeme geldiği araştırılıyor. Peki Konkordato nedir, ne anlama gelir? Şirketler konkordato ilan ederse ne olur, süreci nasıl işler? İşte konu hakkında merak edilenler…

28.12.2023-16:37 - (Son Güncelleme: 28.12.2023-16:37)

Ekonomi alanında bilinen bir kavram olan konkordato, bir diğer adıyla iflas anlaşmasıdır. Finansal olarak batık bir durumda olan şirketler, borçlarını karşılayabilecekleri koşullar kapsamında alacaklılarıyla mahkemelerce anlaşma yaparlar.

Roma dönemine kadar uzanan bir kavram olan konkordato, papalık makamıyla diğer hükümetler arasında yapılan anlaşmalarda da gündeme gelmişti.

Konkordato nedir?

Günümüzde daha çok hukuk ve ekonomi alanlarıyla ilişkilendirilen konkordato, bir şirketin alacaklılarının, alacaklarını belirli bir plan kapsamında almaları için gerçekleştirilen sözleşmedir. 

Konkordato

Konkordato süreci nasıl işler?

Şirketin ilan ettiği konkordato mahkeme tarafından incelenir ve komiser ayrıntılı bir rapor dahilinde konkordato dosyasını ilgili icra dairesine teslim eder. 

İcra dairesi rapor ve dosyayı Ticaret Mahkemesine sevk eder. Dosyayı teslim alan mahkeme duruşma gününü tayin ve ilan eder.

Konkordato başvurusu nasıl yapılır?

İflasa tabi şirketler ve diğer tüzel ve gerçek kişiler, bulundukları yerin Asliye Ticaret Mahkemelerine başvuru yapmalıdır. Konkordato için talep edilecek belgeler şu şekildedir:

-Konkordato ön projesi

-Borçlunun malvarlığını gösterir belgeler

-Alacaklı ve alacak listesi -Karşılaştırma tablosu

-Makul güvence veren denetim tablosu.

YORUM YAZ..
Modal