Komposto birçok meyvenin birleşiminden oluştuğu için sağlığa oldukça faydalı bir içecektir. Peki, kompostonun faydaları nelerdir? Komposto nasıl yapılır?
KOMPOSTONUN FAYDALARI
- Bağırsak hareketlerini hızlandırarak, sindirimi kolaylaştırır, kabızlığa iyi gelir.
- Mide rahatsızlıklarının tedavisinde önemli rol oynar.
- Böbreklerin düzenli çalışmasına yardım eder.
- Kalp sağlığına iyi gelir.
- Cildi onarır, yeniler.
- Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
- İçinde bulundurduğu vitamin ve mineraller sayesinde vücuda güç kazandırır.
- Komposto, zihinsel yorgunluğun giderilmesine yardımcı olur.
- Hangi meyve ile yapılmış olursa olsun kompostolar su ihtiyacımızı fazlasıyla karşılar.
- Böbreklerimizin düzenli çalışmasını sağlar ve mekanizmasını güçlendirir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek bağışıklık sisteminde oluşacak enfeksiyonlara karşı mücadele ediyor.
KOMPOSTO NASIL YAPILIR?
Kayısı kompostosu için gerekli olan malzemeler:
- 500g kuru kayısı (yaklaşık 30 tane)
- 7 su bardağı su
- 1 su bardağı toz şeker
- 2-3 adet karanfil
İlk olarak kuru kayısıları bıçakla 3-4 parçaya bölerek bir
kabın içinde suya koyup kayısıların içerisine alın ve 1-2 saat bekletin
ardından da süzerek suyunu bir iki defa değiştirin. Temizlenmiş kayısıları
tencereye alarak üzerine su ve şekeri ilave edin ve şeker eriyene kadar
karıştırın. Kayısıları orta ateşte ara ara karıştırıp pişmeye bırakın. Kaynadıktan
sonra ocağı kısık ateşe alıp 15 dakika kadar pişmeye bırakın. Kayısılar
piştiğinde karanfilleri ekleyerek 2-3 dakika kadar kaynatıp sonrasında ocaktan
alın. Komposto oda ısısına geldiğinde buzdolabına kaldırıp soğumaya bırakın.
Afiyet olsun.