Kolon Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Kalın bağırsak kanseri olarak da bilinen kolon kanseri, dünyada en çok rastlanan kanser türleri arasında yer alır. Kolon kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri nelerdir? Kolon kanseri tedavi edilir mi? İşte kolon kanseri hakkında merak edilenler…

20.03.2020-13:14 - (Son Güncelleme: 10.12.2021-14:11) Kolon Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Özellikle 50 yaş üstünde kadın ve erkeklerde çok sık görülen bir kanser türüdür. Crohn ve ülseratif kolit gibi bağırsak iltihaplanması şeklinde görülen hastalıklar, lif açısından düşük olan besinleri tüketenler, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlığı olanlar, şeker hastalığı, aşırı şişmanlık ve hareketsiz bir yaşam tarzı gibi sebeplerle ortaya çıkar. 

KOLON KANSERİ NEDİR?

Sindirim sisteminin en kısmında yer alan kalın bağırsakta gelişen bir hastalık olan kolon kanseri, her 20 kişinden 1’inde görülür. Kolon kanseri, kolonda bulunan hücrelerde başlar. Hücre sayısı arttıkça, peçete halkası gibi dairesel şekilde kolon etrafına yayılmaya başlar. 

Erken teşhis edilmesi halinde, kanser hücreleri yalnızca kolon içi ile sınırlı olarak tespit edilebilir. Erken tanı konamaması durumunda ise, kanser yakın organlara, lenf bezlerine ve kan dolaşımı yoluyla karaciğer, akciğer ve diğer organlara yayılım gösterebilir.

KOLON KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kolon kanseri belirtileri şu şekildedir:

- İshal veya kabızlık dahil olmak üzere bağırsak alışkanlıklarınızda kalıcı bir değişiklik veya dışkınızın kıvamında bir değişiklik

- Dışkıda rektal kanama veya kan

- Kramplar, gaz veya ağrı gibi kalıcı karın rahatsızlığı

- Bağırsağınızın tamamen boşalmadığı hissi

- Açıklanamayan iştah kaybı

- Açıklanamayan kilo kaybı

- Mide bulantısı

- Kusma

- Sarılık

- Anemi

- Zayıflık veya yorgunluk

KOLON KANSERİ TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Kolon kanseri tedavisi, kanserin tipine, evresine ve kişinin yaşına, sağlık durumuna ve kişinin diğer özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Herhangi bir kanser için tek bir tedavi yöntemi yoktur, fakat kolon kanseri için en yaygın seçenek cerrahi, kemoterapi ve radyasyon tedavisidir.

Kolonun bir kısmını veya tamamını çıkarmak için yapılan ameliyatlara kolektomi denir. Cerrah, kanseri ve çevresindeki alanı içeren kolon kısmını çıkarır. Genellikle yakındaki lenf düğümleri de çıkarılır. Kolonun sağlıklı kısmı, rektuma tekrar bağlanır ya da kolektominin boyutuna bağlı olarak bir stomaya bağlanır.

Stoma, karın duvarında yapılan bir açıklıktır. Atık, bir torbanın içine geçerek kolonun alt kısmına olan ihtiyacı ortadan kaldıracaktır. Buna kolostomi denir. Bazı küçük, lokalize kanserler endoskopi kullanılarak çıkarılabilir.

Karında birkaç küçük insizyon kullanarak laparoskopik cerrahi, daha büyük poliplerin çıkarılması için bir seçenek olabilir. Palyatif cerrahi, tedavi edilemeyen veya ilerlemiş kanser durumlarında semptomları hafifletebilir. Amaç, kolonun herhangi bir blokajını azaltmak ve ağrı, kanama ve diğer semptomları kontrol altına almaktır.

Kemoterapi, kanser hücrelerine zarar vermek ve onları öldürmek için protein veya DNA’ya zarar vererek hücre bölünmesi sürecine müdahale eden kimyasalları yönetir. Bu tedaviler, sağlıklı olanlarla birlikte hızla bölünen hücreleri hedef alır. Sağlıklı hücreler genellikle kimyasal olarak indüklenen herhangi bir hasardan iyileşebilir, fakat kanser hücreleri yapamaz. Kemoterapi genellikle yayılan kanseri tedavi etmek için kullanılır, çünkü ilaçlar tüm vücutta dolaşır. Tedavi döngülerde meydana gelir, bu nedenle vücudun dozlar arasında iyileşmek için zamanı vardır. Kombinasyon tedavileri genellikle birden fazla kemoterapi türünü karıştırır veya kemoterapiyi diğer tedavilerle birleştirir.

Radyasyon tedavisi yüksek enerjili gama ışınları kullanılarak kanser hücrelerini öldürerek tedavi eder. Radyoaktif gama ışınları, radyum gibi metallerden veya yüksek enerjili röntgenlerden yayılır. Radyoterapi, bir tümörü küçültmek, kanser hücrelerini yok etmek veya diğer kanser tedavilerinin yanı sıra bağımsız bir tedavi olarak kullanılabilir. Radyasyon tedaviler bir aşamaya dek kullanılmaz. Erken evre rektum kanseri rektumun duvarına nüfuz etmişse veya yakındaki lenf düğümlerine doğru ilerlemişse kullanılabilir.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal