Fransız mutfağında olan beş temel sostan biri olan Hollandez sosundan türetilerek yapılan barnez sosu, daha çok et yemekleri için tercih edilir. Peki çokça et yemeklerinde tercih edilen bearnaise (barnez) sosu nasıl yapılır? İşte bearnaise sosu tarifinin kolay hali...
MALZEMELER
1 yemek kaşığı doğranmış taze soğan
6 adet dövülmüş tane karabiber
1 çay kaşığı tarhun veya 1/3 çay kaşığı kuru tarhun
1 yemek kaşığı tarhun ve sirke
3 yumurta sarısı
200 gram tereyağı ya da margarin
1 yemek kaşığı maydanoz
YAPILIŞI
Öncelikle soğan, tane karabiber, tarhun ve sirkeyi bir tencereye ekleyin ve tencereyi hafif ateşe koyun. Yaklaşık 1 çorba kaşığı kadar kalana kadar karıştırarak pişirin. Ardından tencereyi ocaktan alın ve soğuması için bekletin. Karışım biraz ılık olduğunda, tenceredeki malzemeye hazırladığınız yumurta sarısını ilave edin. Hazırladığınız bu yumurtalı harcı cam bir kaba koyun ve su kaynattığınız tencerenin üzerine koyup benmari usulü pişirin. Pişirirken karıştırmaya devam edin ve krema kıvamı alınca ocaktan alıp, ılınmaya bırakın. Erittiğiniz ılık tereyağını ya da margarini ip gibi ince bir şekilde, telle sürekli çırparak ya da tahta spatulayla sürekli karıştırmaya devam ederek, az az ilave edin. Tereyağının sıcaklığı oldukça önemli. Çünkü tereyağın ısısı, sosun kesilmesine sebep olabilir. Sonra sosu ince bir süzgeçin içinden geçirin ve içine kıyılmış tarhun yaprakları ile maydanozu ilave edin. Afiyet olsun...