Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Öneş kolajen içeriği açısından oldukça önemli olan besinleri anlatarak, önemli tavsiyelerde ve uyarılarda bulundu. İşte detaylar…
KOLAJENİN FAYDALARI NELERDİR?
Cilde ışıltı, pürüzsüzlük, nem ve esneklik kazandırıyor… Saç köklerini güçlendiriyor… Diş ve tırnakları besliyor… Kornea tabakasını güçlendirerek birçok göz hastalıklarının önüne geçiyor… Kan dolaşımının hızlanmasını sağlarken, atardamarlarda tehlikeli plak oluşma riskini azaltıyor… Bir diğer önemli görevi ise eklem dejenerasyonlarını ve ağrılarını hafifletiyor olması…
İnsan sağlığı ve cilt güzelliği üzerinde bu şekilde birçok önemli faydası olan proteinin adı; kolajen! Son yıllarda güzellik ve besin takviyesi sektöründe adını sıklıkla duyduğumuz kolajen, toplumda ileri gelen yaygın inanışın aksine yalnızca cildimizin değil, tepeden tırnağa tüm vücudumuzun sağlıklı olmasında oldukça önemli bir rol üstlenmektedir.
‘25’Lİ YAŞLARDA KOLAJEN ÜRETİMİ YAVAŞLIYOR’
Vücudumuz yaşadığımız süre boyunca kolajeni kendisi üretebiliyor. Fakat 25'li yaşlardan sonra kolajen üretimi yavaşlamaya başlıyor, 35'li yaşlardan ise yavaşlama hızını artırmaya başlıyor ve bunun sonucunda olumsuz etkiler kendini daha fazla gösteriyor. Ayrıca sigara, hava kirliliği, güneş ışınları ve şekerli besinler tüketmekte vücudun kolajen üretme potansiyelini olumsuz etkiliyor. Kolajen eksikliğinin yansımaları en fazla cildimizde görülüyor; cildimiz sıkılığını kaybederek sarkmaya başlıyor, matlaşıyor ve kırışıklar kaçınılmaz bir hale geliyor.
Aynı zamanda eklem kıkırdaklarından tendonlara, dişlerden tırnaklara kadar birçok organ ve dokularda hasarlar meydana geliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Öneş, vücuttaki kolajen üretimini artırmak için ilk olarak sigara ve şekerli besinlerin tüketimine son verilmesi gerektiğini belirterek, "Ayrıca beslenme listemize kolajenden zengin ve kolajen üretimini artıran bazı besin öğelerini ekleyerek bu proteinin hızlı ve kolay bir şekilde artmasına yardımcı olabiliriz," diye konuştu.
Peki, kolajen takviyesi için hangi besinlerin tüketilmesi gerekir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Öneş kolajen takviyesinde önem taşıyan besinleri şu şekilde sıraladı;
KOLAJEN BULUNAN BESİNLER
- Kemik suyu
- Yumurta beyazı
- Koyu yapraklı yeşil sebzeler (ıspanak, semizotu, tere, roka,maydanoz)
- Turunçgiller (portakal, mandalina, limon)
- Kırmızı ve mor meyveler (ahududu, böğürtlen, karadut, yaban mersini)
- Sarımsak
- SU yosunu
- Morina balığı