Klasik dönemde Osmanlı Devlet yönetimine baktığımız zaman veraset sisteminin birkaç kere değiştiğini görmekteyiz. Bunlar şöyledir;
- Devlet eski Türk geleneklerine göre kurulmuştur.
- Kut Anlayışı bu dönem içinde de ad değiştirerek devam etmiştir.
- Buna göre devlet ve yönetim, Osmanoğulları sülalesine aittir. Burada en çok dikkat çeken husus ise padişahın vefat etmesinin ardından onun yerine kimin geleceğine dair net bir ifadenin olmamasıdır. Yani hem çocukları hem de kardeşleri devlete yönetme hakkına sahiptir. Buna, devlet hanedanın ortak malıdır denilir. Bunun son derece sorunlu ve aynı zamanda merkezi otoriteyi tehdit edici bir yanı vardır.
- Bunun yanı sıra Birinci Murat ile beraber artık anlayış farklı bir hale gelmiştir. Artık ülke padişah ve oğullarının olarak kabul edilmiştir.
- Fatih Sultan Mehmet döneminde ise kardeş katli yasal bir hal almıştır.
Klasik Dönemde Devlet Yönetimi Nasıldır?
Klasik Dönem Osmanlı Devleti’nde ülke yönetimi nasıldır: Ülkenin başında padişah bulunur. Onun mutlak otoritesi ve gücü vardır. Bunun bir şekilde sorgulanması ise söz konusu değildir. Padişahların almış oldukları farklı birçok unvan vardır. Bunların içinde Sultan, Han, Bey, Hüdavendigar ve Gazi kelimeleri dikkat çeker. Birkaç defa başkent değişikliği yapılmıştır. Söğüt devletin ilk merkezi olarak kabul edilir. Daha sonra Bursa şehri bu görevi üstlenmiştir. Hemen ardından ise Edirne başkent olmuştur. Son olarak İstanbul, devletin yıkılmasına kadar başkent olarak kalmıştır.
Padişaha devlet işlerinde yardım eden ve Divan-ı Humayun olarak bilinen bir yapı vardır. Burada Sadrazam, vezirler, defterdar, yeniçeri ağası gibi görevliler bulunur. Her ne olursa olsun son söz her daim bizzat padişahın kendisine aittir.
Klasik Dönemde Taşra Teşkilatı Nasıldır?
Klasik Dönem Osmanlı Devleti’nde ülke yönetimi nasıldır: Devletin büyümeye başlamasıyla beraber buraların çok daha iyi ve kolay bir biçimde idare edilebilmesi için farklı yapılanmalar içine girilmiştir. Bunların başında iller gelir. Toprakların genişlemesinin ardından iller birleştirilmiştir. Bunlara eyalet adı verilir. Klasik dönemde beylerbeyi olarak bilinen yapılar mevcuttur. Genel olarak ikiye ayrılmıştır. Bunlardan ilki Rumeli Beylerbeyi iken diğeri ise Anadolu Beylerbeyidir. Taşrada tımarlı sipahiler güvenliği sağlamakla yükümlü olan kimselerdir. Devletin fetihlerle devasa bir hale gelmesiyle beraber, yönetim konusunda zamanla çok farklı işlere imza atılmıştır. Bu konuda değişik gelişmeler mevcuttur.