Tüketim alışkanlıklarımızın arttığı son yıllarda, birçoğumuz kişisel finans yönetiminde yaptığımız hatalarda dolayı maddi sıkıntılar yaşıyor. Sizler için kişisel finans yönetiminde yapılan 5 önemli hatayı araştırdık. İşte detaylar…
KİŞİSEL FİNANS YÖNETİİMİNDE YAPILAN 5 ÖNEMLİ HATA
1. Bütçe Planlaması Yapmamak
Kişisel finans yönetiminde en sık yapılan hataların başında bütçe planlaması yapmamak ya da dönem dönem yapmak geliyor. Bütçe planlaması yapmak; mevcut gelir ve gider kalemlerini net olarak görmeyi ve para yönetimini doğru şekilde yapılmasına yardımcı olur. Diğer bir deyişle cebe giren paranın nereye gittiğini, nasıl harcandığını net bir şekilde ortaya koymak, ilerisi için yapılacak tüm planlar ve atılacak adımlar konusunda size yol gösterecektir.
2. Mevcut Bütçenin Fazlasını Harcamak
Mevcut bütçenin fazlasını harcamak ve gelecek dönemlerde elde edilecek gelirle yaratılan bütçe açığının kapatılacağını düşünmek de sıkça yapılan hataların başında yer alıyor. Özellikle ipin ucunun kaçtığı harcamaları engelleyememek, mevcut gelirin giderleri karşılayamamasına neden olarak, borçlanmayı beraberinde getirmektedir.
3. Borçlanarak Yaşam Kalitesini Artırmaya Çalışmak
Borçlanarak yaşam kalitesini artırmak son yıllarda sıkça görülen yaklaşımlar arasında yer alıyor. Ancak hayatın getirebileceği olumsuz durumları ve koşulları göz önünde bulundurmadan borçlanarak ev, araba vb. ihtiyaçlar özelinde yaşam standartlarını yükseltmeye çalışmak, kısa vadede olumlu gözükse de, uzun vadede birçok soruna neden olabiliyor.
4. Bilinçsiz Yapılan Harcamalar
Özellikle yaşanan dijital dönüşümle birlikte e-ticaret platformlarının sundukları cazip indirimler ve kampanyalar, tüketicilerin zaman zaman ihtiyaçları olmayanı da almasını beraberinde getiriyor. Sunulan indirimler ve kampanyalar ne kadar cazip olsa da, mevcut geliri aşacak ve ihtiyaç dahilinde olmayan her türlü harcamadan uzak durulması, kişisel finans yönetimi özelinde atılan doğru adımlar arasında yer alıyor.
5. Tasarruf Yapmaya Önem Vermemek
Tasarruf yapmak hem kişisel hem de toplumsal açıdan israf etmemek demektir. Kişisel finans yönetiminde israfı engellemenin ve tasarrufun ilk adımı, ihtiyaç olmadan tüketilen, tüketildiğinde artı değer üretmeyen her kaynağın israf olduğunu fark etmektir. Kaynakları tüketirken özen göstermek, her şeyi yerinde ve yeterince kullanmak hem kısa hem de uzun vadede kişisel finans yönetimine olumlu yansımaktadır.