Kış çayı, özellikle soğuk kış aylarında ortaya çıkan üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarının iyileştirilmesinde ve bu hastalıklara karşı vücudun korunmasında çok etkilidir.
KIŞ ÇAYININ İÇİNDE NELER VAR?
Kış çayının belirli bir formülü, reçetesi yoktur. Hastalıklara önlem almak ya da yakalanan bir hastalıktan daha çabuk kurtulmak için çeşitli bitkilerin bir araya getirilmesi ile oluşturulan doğal bir ilaçtır. Bu nedenle şifalı bitkileri ve hastalığı iyi tanımak, hangi hastalığa hangi şifalı bitkinin ya da baharatın iyi geldiğini bilmek gerekir.
Genel olarak kış çayının içindekiler; tarçın, zencefil, hibiskus, kuşburnu, adaçayı, ıhlamur, meyan kökü, havlıcan, hatmi çiçeği, ekinezya gibi bitki ve baharatlardır. Bu bitki ve baharatları çeşitli oranlarda karıştırarak kış çayı hazırlamak mümkündür.
KIŞ ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
Adından da anlaşıldığı üzere kış aylarında ortaya çıkan hastalıklara karşı vücuda direnç ve bağışıklık kazandırmak için hazırlanan ve tüketilen kış çayının faydaları, içerisine konulan bitki ve baharatlara ve aynı zamanda bu bitki ve baharatların miktarlarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genel olarak kış çayı hazırlamakta kullanılan bitkiler bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ancak bağışıklık sistemine yaptığı katkıların dışında farklı faydaları da bulunmaktadır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarına karşı vücudu korur, hastalığın kolay atlatılmasına yardımcı olur.
- Sindirim sisteminin daha rahat ve hızlı çalışmasına yardımcı olur.
- Kış aylarında yavaşlayan vücut metabolizmasını hızlandırır.
- Öksürüğe iyi gelir, öksürüğün kısa zamanda atlatılmasına yardımcı olur.
- Boğaz ağrısına iyi gelir, boğaz yanmalarını ve boğazda oluşan yangıları kısa sürede geçirir.
- Boğaz ve bademcik iltihabına iyi gelir, daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
- Yorgunluğu alır, halsizliği giderir.
- Rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi vardır.
- Rahat bir uyku uyumak için idealdir.
- Ağrı kesici özellik gösterir, vücutta meydana gelen eklem ve kas ağrılarının azalması için çalışır.
- Burun akıntısına iyi gelir.
- Balgam söktürücü etki gösterir.
- Vücudun; bağışıklık sistemi ve karaciğerin ihtiyaç duyduğu antioksidan maddeleri tedarik eder, toksik bileşikler olan serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
- Damarların genişlemesine neden olur, böylece kalbin, vücudun her yerine daha hızlı ve daha kolay kan pompalamasını sağlar.
KIŞ ÇAYININ ZARARLARI, YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Her gıda maddesi gibi kış çayı sağlığımıza sayısız faydalar sağlasa da çok fazla miktarda tüketildiği durumlarda zararlı olabilir ve sağlığımızı daha çok bozabilir. Bu nedenle kış çayı tüketimi aşırı miktarlarda olmamalıdır. Sağlıklı bir birey günde 3 fincandan daha fazla kış çayı içmemelidir. Hazırlanan çayın daha yüksek tesir göstermesi için mümkünse arka arkaya değil 3-4 saat aralıklarla içilmesi daha uygundur.
Bunun haricinde;
- Yüksek tansiyonu olan kişiler,
- Epilepsi hastaları,
- Hamile ve emziren kadınlar,
- Nörolojik hastalığı olan kişiler,
- Kalp ve damar hastalığı olan kişiler,
- Herhangi bir hastalık nedeniyle ilaç kullanan kişiler, doktoruna danışmadan kış çayı tüketmemelidir.
Soğuk havalarda hastalıklardan korunmak için harika bir kış çayı demlemek istiyorsanız ya da Kış Çayı nasıl yapılır merak ediyorsanız kış çayı tariflerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.
KIŞ ÇAYI NASIL YAPILIR?
Malzemeler
- 2 portakal
- 2 mandalina
- 1 limon
- 2 tutam ıhlamur
- 3 su bardağı su
- Servis için
- Bal
KIŞ ÇAYI HAZIRLANIŞI
Portakal, mandalina ve limonu bol su ile yıkayın. Kabukları ile beraber yarım ay doğrayıp bir tencereye alın. Üzerine ıhlamur ve suyu ekleyip kaynatın. Kaynayınca ocaktan alın ve kapağı kapalı olarak 5 dakika dinlendirin. Üzerine bal gezdirip servis yapın.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.