Özellikle solunum yolları hastalıklarında kullanılan kuşburnu meyvesi, ayrıca mide, böbrek ve bağırsak gibi organların sağlığı açısından da oldukça faydalıdır.
Toplaması epey zahmetli olan bitki çayı olarak kullanılmasının yanı sıra marmelat ve reçel olarak da tüketiliyor. Kuşburnunun toplaması kadar marmelat yapımı da bir hayli zordur. Sivas’ta da dağlık bölgelerde kendi kendine yetişen bitkiye halk oldukça ilgi gösteriyor. Sivas Halk Eğitim Merkezi aşçı ve kursiyerleri kuşburnu marmeladı yaparak kış için hazırlık yaptı. Aşçı ve kursiyerler ilk adım olarak meyveyi yıkayıp kaynamaya bıraktı. Daha sonra süzgeçten geçirerek çekirdeklerini ayıklayan kadınlar üzerine şeker ekleyerek tekrar kaynattılar. Aşçı ve kursiyer kadınlar marmeladın kıvamını almasıyla birlikte kavanozlara koyarak kış için raflara kaldırdılar.
YÖRESEL LEZZETLERİN DEVAMINI SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORLAR
Halk Eğitim Merkezi’nde Müdür Yardımcısı olan Sepil Erdin, kuşburnu marmeladının kış ayları için vazgeçilmez lezzetler arasında yer aldığını ve yöresel lezzetlerin devam etmesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, ‘Sivas halk eğitim merkezi olarak kuşburnu imalatı yapmaktayız daha doğrusu kuşburnu marmeladı üretimi yapmaktayız. Dağlarda kadınlarımız tarafından köyde yaşayan kadınlarımız tarafından toplanan kuşburnular halk eğitim merkezi mutfak atölyemize getirilmektedir. Burada en hijyenik şartlar altında kuşburnu marmeladı yapmaktayız. Özelikle kış aylarında Sivas’ın olmazsa olmazı kışın tüketilen tatlarından biri olan ve özellikle yöresel tatlarından biri olan kuşburnu marmeladını yapmaktayız. İçinde bulunduğumuz pandemi süreci içerisinde vücut bağışıklığı için C vitamini ihtiyacı olmaktadır. Kuşburnu marmeladı bu C vitamini ihtiyacının bir kısmını karşılamaktadır. Sivas Halk Eğitim Merkezi olarak bizde yöresel lezzet ve tatlarımızın devamını sağlamaya gayret ediyoruz’ dedi.
15 KAVANOZU 3 GÜNDE HAZIRLANIYOR
Aşçı Sema Geçgel ise, 15 kavanoz kuşburnu marmeladı için 3 gün boyunca çalıştıklarını belirterek, ‘Sonbahar hazırlıkları içerisindeyiz bunların arasından turşular, marmelatlar ve hamur işlerimiz yer almaktadır. Kuşburnu marmeladı yapıyoruz. Dağlarımızda, köylerimizde toplanılan kuşburnular bize geliyor, bunları ayıklıyoruz, yıkadıktan sonra da kaynatıyoruz. Kaynayan kuşburunlarımızı önce tohumlarından arındırıyoruz daha sonra tekrar tel süzgeçten geçirerek dikenlerinden ayırıyoruz ve bunları koyup koyulaşana kadar kaynatıyoruz. Arzu ve isteğe göre şekerli veya şekersiz kaynatıp kavanozlarımıza koyup vakumluyoruz ve kışın tüketmek üzere kaldırıyoruz. Uzun bir aşaması var 15 kavanozu 3 günde yapıyoruz. 10’ar kiloluk çalışma yapıyoruz. 1 gün kaynatıyoruz diğer gün eziyoruz konsantresini çıkarıyoruz daha sonra kaynatıp vakumlayıp ambalaj yapıyoruz’ diye konuştu.