Kış aylarının sıcak lezzeti: Evde pratik ve lezzetli kışlık tarhana nasıl yapılır? Kışlık tarhana için pratik yöntemler

Eylül ayına girilmesiyle beraber kış hazırlıkları başladı. Soğuk günlerde içleri ısıtacak bir lezzet olan tarhananın hazırlanması için pek çok malzeme bir araya getiriliyor. Peki Kış aylarının sıcak lezzeti: Evde pratik ve lezzetli kışlık tarhana nasıl yapılır? İşte kışlık tarhana için pratik yöntemler…

02.09.2023-12:13 - (Son Güncelleme: 02.01.2024-18:08) Kış aylarının sıcak lezzeti: Evde pratik ve lezzetli kışlık tarhana nasıl yapılır? Kışlık tarhana için pratik yöntemler

Geleneksel lezzetlerimizden birisi olan tarhana çorbası, yaz aylarından itibaren hazırlanmaya başlanan malzemelerin bir araya getirilmesiyle meydana geliyor. Doktorların şiddetle tavsiye ettiği ve günlük hayatta da severek tüketilen tarhana, vücudu hastalıklardan kurtarırken aynı zamanda oluşabilecek hastaların da önüne geçiyor. Mis gibi Anadolu kokan, buram buram kokusuyla tüm evi saran tarhana çorbası tüm yemeklerin yanına da yakışıyor. Dar zamanların kurtarıcısı, mutfaklarımızın olmazsa olmazıdır tarhanayı ülkemizin tüm şehirlerinde farklı şekillerde yapılır ama Nasıl yapılırsa yapılsın aynı zevkle tüketilir. Peki Kış aylarının sıcak lezzeti: Evde pratik ve lezzetli kışlık tarhana nasıl yapılır?

Uzman isimden tarhana yapanlara uyarı

Tarhana temiz çalışılarak ve doğru malzemelerle oluşturulması gereken bir gıdadır. Karışımda mayalar ve bakteriler bulunmalı ki küfler karşımıza çıkıp sağlık problemi oluşturmasın.

Kışlık Tarhana Tarif

Tarhananın uzun ömürlü olması için en önemli kural iyice kurutmaktır. İyice kurumayan, nemli kalmış tarhana kısa süre içinde bozulur, küflenir. Tarhananızı doğrudan güneşte kurutmak yerine 70-80 dereceye ayarladığınız fırınlarda da kurutabilirsiniz.

Tarhana yaparken kullandığınız yoğurdun kalitesi de önemlidir. Ekşi yoğurt demek çok ekşimiz yoğurt anlamına gelmiyor. Bu nedenle yoğurdunuzun besin değerini ve nefasetini koruduğuna emin olun. Tarhanayı ekşi seviyorsanız yoğurdun yanı sıra hamurun ekşiliğinden de faydalanabilirsiniz. Tarhana hamuru uzun süre beklediğinde mayalanıp ekşir, bu da tarhananıza farklı bir lezzet verir.

Tarhananın mayalanmasını hızlandırmak için içine fırından alacağınız ekmek hamurunu ya da 1 paket kuru veya yaş mayayı da ilave edebilirsiniz.

Evde pratik ve lezzetli kışlık tarhana nasıl yapılır?

Evde pratik ve lezzetli kışlık tarhana için gerekli malzemeler ve tarif şu şekilde:

Kışlık tarhana malzemeler

1 kilogram domates

1 kilogram kuru soğan

1 kilogram kırmızı biber

1 kilogram yoğurt

5 kilogram un

3 yemek kaşığı tuz

Yarım demet maydanoz

Yarım kilogram çiğ nohut

Kışlık tarhana tarif

Soğan, domates, biber, maydanoz ve taze naneyi güzelce yıkayıp incecik doğrayalım.

1 litre kadar suyu üzerine döküp ezilecek kıvamı yakalayana kadar pişirelim. Ardından haşlanmış nohudu ekleyerek, blenderdan geçirelim ve süzelim.

Karışımı geniş bir kaseye alıp, yoğurt ve tuzu dökerek karıştıralım. Elenmiş unla katı bir hamur yapıp cam kaba koyup üstünü kapatıp 1 hafta bekletelim.

Her gün sabah-öğle ve akşam karıştırıyoruz. Daha sonra örtü üzerine küçük küçük ufalıyoruz. Son işlem olarak kevgirden geçirip kurutalım. Bez bir torbada muhafaza edin. Tarhana bekleme süresi boyunca sulanırsa biraz un ekleyebilirsiniz. Tarhanayı ne kadar fazla bekletirseniz o kadar ekşiyeceğini de unutmayın. Afiyet olsun.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal