Kış aylarında sıklıkla görülen grip neden olur ve nasıl geçer? Gripten erken kurtulmak için evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemler

Kış aylarında yaygınlıkla görülen gribal enfeksiyon, çeşitli belirtilerle yaşam kalitenizi düşürebilir. Grip neden olur ve nasıl geçer?

27.04.2022-23:45 - (Son Güncelleme: 28.04.2022-00:26) Kış aylarında sıklıkla görülen grip neden olur ve nasıl geçer? Gripten erken kurtulmak için evde  uygulayabileceğiniz doğal yöntemler

İnfluenza olarak ad adlandırılan grip, bir mevsim hastalığı olarak karşımıza çıkıyor. Yüksek ateş, kas ve eklem ağrısı, bitkinlik, titreme, halsizlik ve kuru öksürük gibi belirtilerle görülen grip, özellikle de kış aylarında görülüyor. Ortalama 6-8 hafta boyunca etkili olan gribin A ve B tipleri hastalık yapıyor. İnfluenza A, hafif seyrederken tip B çocukları etkiliyor.

Grip, hastalık belirtileri başlamadan bir gün önce hastalığı bulaştırır ve 5 gün boyunca sürer. Çocuklardaysa bu süreç 10 günden fazla olabilir.

Grip tanısı nasıl konur?

Gribal enfeksiyonun belirtileri genellikle soğuk algınlığı belirtileriyle karıştırılmaktadır. Gripte kesin tanı, hastalığın ilk 3 gününde sürüntü testi sonucunda konmaktadır.

Grip tedavisi nasıl uygulanır?

Grip tedavilerinde antiviral ilaç ve aşılar uygulanıyor. Her yıl antijenik değişime uğrayan grip, her yıl önceki yıllara nazaran daha sık virüs üretiyor. Aşılar eylül ve kasım aylarında uygulanır ve söz konusu tedbir sayesinde hastalığın daha rahat geçirilmesi sağlanıyor. Aşı gribal enfeksiyona karşı ortalama yüzde 70-90 arasında koruma sağlıyor. Gribe karşı öncelikle aşılanması gereken gruplar;

65 yaş üstü vatandaşlar, yaşlı bakım evindekiler, astım hastalığı bulunanlar, kalp veya akciğer rahatsızlığı olanlar, şeker ve böbrek hastalığı olanlar, aspirin tedavisi alanlar, AIDS virüsü taşıyanlardır.

Grip aşısının yapılmasının risk unsuru taşıdığı gruplar ise; altı aydan küçük bebekler, yumurta alerjisi bulunanlar veya grip aşısına karşı alerjik reaksiyon taşıyanlardır.

Gripten korunma yolları nelerdir?

Gribal enfeksiyonlardan korunabilmek için özellikle de salgın dönemlerinde kalabalık yerlerden uzak durmak, el hijyenine dikkat etmek ve çok fazla temasın olduğu noktalara temas etmemek gerekiyor. Bu süreçte bağışıklığınızı güçlendirebileceğiniz uygulamaları yapmalısınız. Bunun için sağlıklı beslenmeli ve uykusuzluktan kaçınmalısınız. Özellikle de kış mevsimlerinde başkalarıyla tokalaşıp öpüşmekten kaçının.

YORUM YAZ..
Modal