Pancar bitkisi ıspanakgiller familyasına ait bir türdür. Toprak altında yetişen pancar gelişimini iki yılda tamamlar. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum, kükürt, fosfor ve klor içeren kırmızı pancar, C vitamini yönünden zengindir.
O hastalıkların doğal ilacı kırmızı pancarda saklı!
- Pancar, demir yönünden oldukça zengindir. Kanı arındırarak soğutur bu özelliğiyle anemi hastalığı tedavisinde kullanılmaktadır.
- Eğer pancarı düzenli olarak tüketilirse ciltteki lekeleri, sivilce izlerini, iltihapları ve benzeri cilt problemlerinde etkilidir. Pancar sayesinde cilt sağlıklı bir görünüm kazandırır.
- Pancar kusurlu doğuma karşı bebeği korur, hamilelik sürecinde pancar tüketimi sıklıkla önerilmektedir.
- Yüksek basıncın önüne geçerek kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu bir kalkan görevi görmektedir.
- Pancar iyi kolesterolü yükseltirken kötü kolesterolü düşürür.
- Hipertansiyona karşı önleyici bir etkisi bulunmaktadır.
- Pancar lutein ve zeaksantin içerir. Bu özelliğinden sebep de sarı nokta göz hastalığına karşı önlem alır.
- Kemik, pankreas, böbrek, karaciğer gibi organların sağlığını destekler.
- Pancar kabızlığı gidermektedir.
- Taze pancardan elde edilen pancar tozu doğal gıda boyası olarak kullanılmaktadır.
- Özellikle pancar suyu içerdiği vitamin, mineral ve lif sayesinde iştahı kapatarak, kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
Kırmızı pancar hangi mevsimde olur?
Pancar 90 ila 110 gün arasında yetişen bir üründür. Pancarın ekilişi nisan ve mayıs aylarında olur hasadı ise ağustos ayında yapılır.
Kırmızı pancar nerede yetişir?
Kırmızı pancar, Doğu Karadeniz kıyıları dışında Türkiye’nin birçok bölgesinde kolaylıkla yetişir. Pancar üretiminin yarısını İç Anadolu bölgesi karşılamaktadır. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde de yoğun bir pancar üretimi gerçekleşmektedir. Pancar, toplandıktan sonra direkt işlenmesi gereken bir bitki olduğu için genellikle fabrikalara yakın yerlerde üretilmeye çalışılır.
Kırmızı pancar çorbası nasıl yapılır?
Kırmızı pancar çorbası için malzemeler:
- 2 adet orta boy kırmızı pancar
- 1 adet orta boy patates
- 1 adet iri havuç
- 1 adet orta boy soğan
- 2 veya 3 diş sarımsak
- Yarım kahve fincanı zeytinyağı
- 2 su bardağı et suyu
- 2 su bardağı su
- Tuz
Kırmızı pancar çorbası hazırlamak için; ilk olarak pancarı havucu ve patatesleri kare şeklinde kesin ardından da tencereye biraz zeytinyağı ekleyip biraz kızdırın ilk olarak soğanı sonrasında da sarımsakları ilave edin sonrasında bütün malzemeleri ekleyerek birkaç dakika kavurun ardından da et suyunu ve tuzu ilave ederek tencerenin kapağını kapatın. Kaynama işlemi gerçekleştikten sonra ise pürüzsüz bir kıvam alana kadar blenderdan geçirin. Çorbanızı sıcak olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.