Yapılan yeni bilimsel araştırma ve geliştirmelerle, kirli suyu çok daha pratik şekilde içilebilir hâle getiren bir araç üretildi. Avusturalyalı bilim adamlarının bulduğu bu yeni buluş, pek çok ülkedeki milyonlarca insana temiz su ulaştırılması için kullanılacak.
Sistem, suyun içerisindeki zararlı maddeleri kolaylıkla algılıyor ve sadece temiz suyun süzgecin diğer tarafına geçmesini sağlıyor. Mikroskobik nano kanalları bulunan sistem, suyun tam olarak temiz bir şekilde süzülmesi için özel bir prosesten geçiyor. "Graphair" adı verilen bu proses o kadar etkili ki, çok kirli olmasıyla ünlenen Sidney limanındaki suyu bile çok kısa sürede içilebilir hâle getiriyor.
Normal su süzgeçlerine göre nispeten daha ucuz, daha pratik ve daha çevre dostu olduğu belirtilen yeni cihaz, kullanım ömrü olarak da normal süzgeçlerden daha uzun ömürlü. Normal süzgeçlerde biriken mikroplar süzgeçleri bozabilirken, bu yeni üretilen süzgeç mikrobu içinde tutmuyor. Bu yüzden çok daha uzun bir süre temiz su arıtmaya devam ediyor.Hepsi bir yana, su arıtma genellikle birçok adımdan oluşan detaylı ve karmaşık bir süreçtir. Bu yüzden de temiz su ihtiyacı bulunan yaklaşık 2 milyar insana temiz su yetiştirmek, günümüzde hâlâ çok zor. Bu yeni geliştirilen teknoloji ile içilebilir su daha hızlı üretileceğinden 2 milyar insana doğrudan etkisi olacak. Kısa zamanda üretimi seriye bağlanması beklenen ürün için fabrikalarla anlaşmalar sağlanıyor.
Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırın.