Kirasını ödemeyen kiracı nasıl çıkartılır? Kirasını alamayan ev sahiplerinin yasal hakları

Ev sahipleri ile kiracıları arasında en fazla yaşanan sorun kira ödemesidir. Kiracılar birçok nedenden dolayı kiralarını ödemiyor hatta ödemeden kaçabiliyorlar. Peki, kiracı kirayı ödemediğinde ne olur? Kira ödemesi yapmayan kiracı nasıl çıkartılır? İşte detaylar...

23.06.2022-01:52 - (Son Güncelleme: 23.06.2022-01:52) Kirasını ödemeyen kiracı nasıl çıkartılır? Kirasını alamayan ev sahiplerinin yasal hakları

Kiracı herhangi bir nedenden kira ödemesi yapmadığında, ev sahibi noterde 1. haklı ihtarneme çekme hakkına sahip. Çekilen ihtarnameyle kiracıya bir aylık süre verilir. Bu süre bittiğinde hala ödeme yapılmadığında 2. haklı ihtarname çekilir. 2 ihtarname sonrasında ev sahibi tahliye davası açabilir.

Kiracı kira ödemesi yapmadığında başvurulacak bir başka yol tahliyedir. Ancak bunun için ilk olarak icra takibi başlatmak gerekiyor. Uygulamada bu 7-30 olarak geçer. Kiracı icra takibini aldıktan sonra bir hafta içinde itiraz etmez ve bir ay içinde borcunu kapatmazsa ev sahibine tahliye davası açma hakkı doğar. Ters bir durum yaşanmadığında mahkemeden ilk duruşmada tahliye kararı çıkar.

 kirasını ödemeyen kiracı nasıl çıkartılır

Kiracı kira ödemeden kaçtığında ne yapılmalı?

Kira sözleşmesi hala geçerli olduğundan dolayı bu durum yaşandığında bir işlem gerçekleştirmek mümkün değildir. Ev sahipleri böyle durumlarda tebligat hukuku bakımından çok sıkıntı çekmektedir. Kiracının oturmakta olduğu eve gönderilen tebligat muhtar kaydı olmadığından geçerli sayılmaz. Bu durumda resmi kurumlarca verilen birimlere tebligat yapılması buna göre yapılmış tebligat geri geliyorsa Tebligat Kanunu 35. madde doğrultusunda tebligatın hazırlanması gerekir.

Yukarıda anlattığımız süreç çok uzun olduğu için sözleşmelerinizi Noter aracılığı ile yapmanız sizin yararınıza olacaktır. Noterde yapılan sözleşmelerde sözleşmede yazan adres geçerli tebligat adresi sayılmaktadır.

YORUM YAZ..
Modal