Kiracıların yaptığı bu kadarı da pes dedirtti: Kazançları ev sahiplerini bile aşıyor

Kira fiyatlarındaki fahiş artışlarla beraber artan kiracı ev sahibi tartışmalarına bir yenisi daha eklendi. Yaşanan tartışmalar genellikle ev sahibinin haksız yere kira artırmak istemesinden dolayı çıksa da bu sefer tam tersi oldu. Kiracısını zor durumda bırakmamak adına kirayı düşük tutan ev sahipleri, fırsatçı kiracılar nedeniyle mağdur olan taraf oldu. İşte haberin detayları...

12.11.2022-09:58 - (Son Güncelleme: 12.11.2022-15:32) Kiracıların yaptığı bu kadarı da pes dedirtti: Kazançları ev sahiplerini bile aşıyor

Konut ve kira fiyatlarında yaşanan artışlar sebebiyle son aylarda daha fazla duyulmaya başlanan ev sahibi kiracı kavgalarına yeni bir tanesi daha eklendi.  Kiracısını zor durumda bırakmamak adına kirayı düşük tutan ev sahipleri, fırsatçı kiracıların ödedikleri bedelin çok üstünde kiralama yapması sebebiyle mağdur oldu. "Bana 5 bin lira ödüyor" diyen bir ev sahibi, kiracısının 6 bin TL kazandığını öne sürdü.

Kiracıdan kiralık ev

Yüzde 25 kira sınırını delen ev sahipleri nedeniyle bazı kiracılar mağduriyet yaşarken şimdi de eski kiracısını zor duruma düşürmek istemeyen iyi niyetli ev sahipleri, mağdur oldu. Kira fiyatlarındaki afaki artış, turist sayısında yaşanan patlama ve öğrencilerin konut bulma sorununu fırsata çeviren bazı uyanık kiracılar 'korsan kiralama' yapmaya başladı.

Kirası yüksek olan semtlerde daha fazla

Sabah’ta yer alan habere göre; özellikle Beşiktaş, Kadıköy, Şişli, Mecidiyeköy, Taksim gibi İstanbul'un gözde lokasyonlarda oturan kiracılar, bölgedeki kira fiyatlarındaki artışı fırsata çevirdi. İstanbul'a artan turist talebiyle birlikte online platformlar üzerinden günlük oda kiralayan kiracılar, aylık kiralarını da bedavaya getirip üstüne para kazanıyor. Bölgede günlük oda fiyatları 350 TL ila 1.500 TL arasında değişiyor.

Kiracı evi kiralıyor

Öğrencilerden 6 bin liraya kadar kira isteniyor

Bir takım uyanıklar da öğrencilerin kiralık ev sorununu fırsata çeviriyor. Ev sahiplerinden genellikle 2+1 ya da 3+1 evleri kiralayan uyanıklar, evi döşeyip her bir odayı öğrencilere yurt gibi veriyor. Oda kiraları bölgesine göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama 2 bin TL'den başlıyor. Bu fiyat 5-6 bin TL'ye kadar çıkıyor.

Kiracı 6 bin kazanıyor, 5 binini ev sahibine veriyor

Bu durumu tespit edip kiracısına tahliye davası açan bir ev sahibi, "Eski kiracım olduğu için kira artışını sınırlı tuttum. Ancak 5 yıldır yalnız yaşayan kiracım benden habersiz ev arkadaşı almış. Ondan da 6 bin TL alıyormuş. Bana 5 bin TL veriyor, bin TL de cebine kalıyor" dedi.

Ev sahipleri sözleşmeyi iyi okumalı

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) ve İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, kiracının evini kiraya vermesinin alt kiralama olarak tanımlandığını belirterek, "Bunun için sözleşmede 'alt kiralama yapabilir' ibaresinin eklenmesi gerekiyor. Eğer ev sahibinden habersiz yapılıyorsa ev sahibi evi tahliye ettirebilir" dedi. Bazılarının ev sahiplerine fark ettirmeden 'alt kiralama yapılabilir' ibaresini sözleşmeye eklediğini anlatan Akdoğan, ev sahiplerinin sözleşmeleri iyi okumaları yönünde uyarıda bulundu.

Kiracıya tazminat davası açabilir

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, kiracının ev sahibinden habersiz kiralama yapmasının emniyeti suistimale girdiğini söyledi. Ağaoğlu, "Gerçek ev sahipleri, bilmediği ya da tanımadığı kişilere evi kiraya verildiği için mağduriyet yaşayabilir. Burada Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunarak kiracısına maddi manevi tazminat davası açabilir" dedi.

YORUM YAZ..
Modal