Özellikle son bir yıl içerisinde kiralık ev fiyatlarında beklenenin çok üstünde bir artış görüldüğü konusunda dikkatleri toplayan kredi ve sigorta karşılaştırma platformu İçerik Müdürü olan İbrahim Çolak, 'Kira artış oranı yasal olarak 12 aylık TÜFE ortalaması baz alınarak hesaplanır. Buna göre ev sahipleri kiracılara eylül ayında en fazla yüzde 15,78 oranında zam yapabilir. Bu oranların üzerindeki fahiş fiyat artışlarının yasal dayanağı bulunmuyor.' ifadelerini kullanarak kiracı olan kişileri uyardı.
KİRALIK KONUTLARDA KİRA BEDELİ ENFLASYON İLE BELİRLENİR
Kiralık konut fiyatlarında görülen artış, ev sahibi olan kişiler mevcut kiracılarını evlerinden çıkartarak daha yüksek fiyat karşılığı ile yeni kiracı arayışına yöneltmiş durumda. Konu ile ilgili kanun ve verileri de inceleyen Çolak, enflasyon oranlarının en üst kira - zam oranını belirlemede kullanıldığını ifadelerine ekleyerek konu ile ilgili olan kişilere hatırlattı.
EV SAHİBİ TÜFE ORANI ÜZERİNDE KİRA ÜCRETİNDE ZAM YAPAMAZ
Kira sözleşmesinin 12 aylık TÜFE ortalamasını geçmeme şartı ile tespit edildiğini vurgulayan Çolak, şu ifadeleri kullandı:
'Asıl kira artış oranı ise ev sahibi ve kiracının anlaşmasına göre, 12 aylık TÜFE ortalamasını geçmeme şartıyla belirleniyor. TÜİK verilerine göre, enflasyon ağustos ayında yıllık bazda yüzde 19,25 oldu. Buna göre ağustosta 12 aylık ortalamalara göre tüketici fiyatlarında yüzde 15,78’lik artış gerçekleşti. Bu oran ocakta yüzde 12,28’di. Buna göre ev sahipleri kiracılara eylül ayında yasal olarak en fazla yüzde 15,78 oranında zam yapabilir.'
PANDEMİ DÖNEMİNDE KİRALIK EV TALEBİNDE ARTIŞ YAŞANDI
Çolak, koronavirüs pandemisi sürecinde yeni konut üretiminin azalması ile beraber arzın düşmüş olduğunu satılık konut fiyatlarının da yükseldiğini belirtti. Buna faiz oranlarındaki artışın da eklenmesi sonucunda, satın alma taleplerinin ertelenmiş olduğuna da vurgu yaparak 'Bu süreçte kiralık konut çözüm olarak görüldü. Öte yandan artan kentsel dönüşüm projeleri de kiralık ev talebinde etkili oldu. Kentsel dönüşümün yoğunlaştığı bölgelerde kiralık konuta olan ihtiyaç arttı.' ifadelerini kullandı.
UZAKTAN ÇALIŞMA MODELİYLE BÜYÜKŞEHİRLERDEN KÜÇÜK KENTLERE YERLEŞİLDİ
Pandemi döneminin başında ekonomik kaygılardan ötürü taşınmaların azalmış olduğunu ifade eden Çolak sözlerine şu şekilde devam etti:
'Kısıtlamaların azalmasıyla birlikte rafta bekleyen taşınma planları yeniden masaya konuldu. Yine pandemi döneminde birçok işyerinin evden çalışma modeline geçmesiyle büyük kentlerden küçük kentlere yerleşme oranında artış yaşandı. Her iki durum, sadece büyük şehirlerde değil, daha küçük il ve ilçelerde de arz-talep ilişkisine bağlı olarak kira fiyatlarında artış yaşanmasına sebep oldu.'
İSTANBUL'DA EN UCUZ KİRALIK VE SATILIK DAİRELER NE KADAR?
Ortalama olarak 2+1 ve yaklaşık olarak 10 yaşına kadar olan daireler 500 bin lira seviyelerinden satılıyor. Yarısı peşinat olarak verildiğini düşündüğümüzde geri kalanı kredilendirildiği takdirde bile çekilen kredi kadar faiz işleniyor. Bu şekilde 500 bin liralık evin fiyatı 750 bine artıyor. 250 bin lira kredi çekildiği kabul edildiğinde 120 ayda geri ödenecek olması şartı ile birlikte aylık kredi taksiti 4256 lira seviyesine denk gelmekte.
Kiralık olarak düşünüldüğünde de ilçeden ilçeye farklılık göstererek genel olarak 1500 - 4000 TL arasında en ucuz kiraların olduğu görülüyor.