Kiracıların sahip oldukları haklar Borçlar Kanunu kapsamındaki Kira Sözleşmesi kısmında yazılıdır. Eğer kanunlarda bu hususta hiçbir değişiklik olmazsa, bu kısımdaki maddeler aynı biçimde yürürlüğünü korumayı sürdürürler. Bunun haricinde, kiracı ve ev sahibi tespit edilmiş olan yasalara karşı aykırı olan bir sözleşme yapamazlar.
En dikkat çeken kiracı hakları içinde kontrat zamanı bitmeden ev sahibinin kiracıyı evden atamaması yer alır. Sözleşme sonlanmasından önce çıkarmak içinse en az bir ay önceden kiracıya ihbar edilmelidir. Aksi halde sözleşme otomatik olarak tekrarlanır ve kontrat süresiz özelliği kazanır.
Kiracı oturduğu evin bir bölümünü veya hepisini bir başkasına kiralayabilir. Bu durumda kesinlikle ev sahibi ile görüşmesi ve ortak bir neticeye vermesi lazım. Ayrıca kiracının yaptığı bu işlemin ev sahibine zarar verici derecede olmaması lazım.
Kiracının depozito konusundaki hakları nelerdir?
Depozito almak meselesinde ise kiracının kontrat şartlarını yerine getirip eve hasar vermemiş olması lazımdır. Aksi halde verdiği hasar değerinde olan tutar depozitodan alınır yada depozitoyu geri alma husunda kiracı hakkını yitirebilir.
Kiracı evi kiraladığı biçimde teslim etmek mecburiyetindedir, ancak zaman içinde kullanımdan sebeple meydana gelen yıpranmalar ve eskimelerden hiçbir biçimde sorumlu olmaz.
Evin yer aldığı mahallede kentsel dönüşüm oluyorsa kiracı evden çıktığında devletten iki aylık kira yardımı isteyebilir.
Son Dakika Emlak Haberleri için aşağı kaydırın.