Ev sahibi ve kiracı arasında yapılan sözleşmelerin dışında da kira fiyatlarını etkileyen faktörler oluyor. Bazı ev sahipleri, kendi kriterlerine göre yıl içinde kiralara zam yaparken kiracılar bu zamların neye göre yapıldığını merak ediyor. Kira artışı neye göre yapılır? Kira zammı nasıl hesaplanır? Gibi sorular araştırılarak yanıt aranıyor. Kira artışı, kiracı ve en sahiplerini ilgilendiren, her iki tarafa da belli sorumluluklar yükleyen bazı kurallara dayanmaktadır. Kira bedelleri, ev sahibi ve kiracı arasında yapılan sözleşmelerle ve devlet tarafından koyulan kurallarla belirlenir. Her iki tarafın da bu kurallara uyması gerekmektedir. Kira bedellerine yönelik devletin belirlediği alt ve üst limit kurallarına uymadan ücretlendirme yapılması halinde taraflara hak talebi doğmaktadır.
Kira artış oranı nasıl hesaplanır?
Kira zammında etkili olan birçok faktör vardır. Kiralık mülklerin kira bedellerine yılda bir kez zam yapılmaktadır. Kira bedeline yapılan bu artış miktarı, bir önceki yılın kira tutarına ve 12 ayın Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)’ne göre belirlenmektedir. Mülk sahibi kira bedeline TÜFE oranından fazla bir zam yapamaz. Kira bedeline yapılan zam, Borçlar Kanunu 344.madde dikkate alınarak yapılmak zorundadır.
İş yeri kira zammı neye göre yapılır?
İş yerlerinin kira bedellerine uygulanan zam da TÜFE dikkate alınarak yapılmaktadır. Bir iş yerinin kirasına yapılacak zam, TÜFE’den fazla olamaz.