Sofralarımızdan eksik olmayan mantarın faydaları saymakla bitmez.
Türkiye’nin 21 şehrinde yetişen, güzel bir tadı ve kokusuyla kendine hayran bırakan bu mantarı bahar aylarında bulabilirsiniz. Kuzu göbeği mantarını diğer türlerden ayıran özellik ise fiyatı. Bu mantarın yaş halinin kilosu 400 lira, kuru halinin kilosu ise 3 bin lira!
Konuyla alakalı olarak konuşan Düzce Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Kaya, Türkiye’de pek çok mantar türünün yetiştirilebileceğini söyledi ve mantarların iyi ekonomik gelir getirdiğini sözlerine ekledi.
‘’KANLICA MANTARININ GETİRİSİ OLABİLİR.’’
Kaya ayrıca, “Ülkemizde çok iyi bilinen ve ekonomik değeri fazla olabilecek mantarlar bulunuyor. Çok popüler bir mantar olan kanlıca mantarı daha çok kışa yakın zamanlarda çıkıyor. Batı Karadeniz’de ve İstanbul’da çok iyi tanınan bu mantar henüz kültüre alınmadı. Şu an pazarlarda 40-50 TL civarında satılıyor ama doğadan toplanarak satışı sağlanıyor, yani böyle müşteri bulabiliyor. Üretildiğinde gayet iyi bir getirisi olabilir. Bu biraz akademik bir iş ve henüz üretime geçilmedi.” dedi.
DÜNYANIN EN PAHALILARINDAN: KUZU GÖBEĞİ
Hem Türkiye’de hem de dünyada oldukça popüler olan kuzu göbeği mantarı ile ilgili de konuşan Prof. Dr. Ertuğrul Kaya, bu mantarın değerinden de bahsetti.
“Dünyanın en popüler mantarlarından bir tanesi, ekonomik değeri çok yüksek olan kuzu göbeği mantarı. Bu mantarın tıbbi etkileri ve yetiştirilme seçimi ile ilgili pek çok çalışma yapılmış. Bazı kişiler yetiştirdiğini iddia etti ancak henüz piyasaya yetiştirilmesiyle alakalı kültür ortamları çıkmadı. Fiyatı inanılmaz derecede yüksek. Özellikle bu sene çok az yetiştiği için fiyatı fırladı. Şu an yaş halinin kilosu Türkiye’de 300-400 TL civarında satılıyor. Kurusunun fiyatı ise 2 bin- 3 bin TL civarı.”
Kaya, kuzu göbeği mantarı ile alakalı sözlerini şu şekilde tamamladı. “Neredeyse tamamı ihracata gidiyor. İhracat fiyatları biraz daha yüksek seyrediyor. Kuru olarak da, dondurulmuş olarak da, soğuk zinciri de ihracatı yapılan bir mantar. Bunun üretimini sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz, hatta belli bir aşamaya geldik ama bunun üretimi o kadar da kolay değil.”