Kilometrelerce uzunluktaki fay hattı görüntülendi: Deprem bataklık gölü meydana getirdi

Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği 11 ilde çarpıcı görüntüler ortaya çıktı. Kahramanmaraş ve Hatay’da incelemelerini tamamlayan Maden Tetkik Arama (MTA) ekipleri, incelemelerini raporlara dökmeye başladı. Öte yandan depremlerin öncesinde düz bir tarla olan bölgede bataklık gölünün oluşması dikkat çekti.

11.03.2023-09:44 - (Son Güncelleme: 11.03.2023-17:16) Kilometrelerce uzunluktaki fay hattı görüntülendi: Deprem bataklık gölü meydana getirdi

6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaşanan şiddetli depremlerin doğaya verdiği zararları göz önüne seren yeni görüntüler ortaya çıkmaya devam ediyor. Deprem sonrasında Maden Tetkik Arama (MTA) ekipleri depremin sonuçlarını incelemek için sahaya indi ve kuzeydoğuda Yarpuzlu ile güneybatıda Antakya Havalimanı güneyine kadar olan alanda, toplam 315 km uzunluğundaki yüzey kırığı üzerinde 271 gözlem yaptı. Kilometrelerce uzanan fay kırığını görüntüleyen ekip Hatay Havalimanı’nın güney kesiminde bataklık gölünün oluştuğunu söyledi.

Modelleme oluşturuldu

İlk olarak meydana gelen 04.17’deki Pazarcık merkezli depremle ilgili olarak havadan ve karadan 225 kilometre alan tarandı ve modelleme oluşturuldu. İkinci olarak 13.24’te meydana gelen Elbistan merkezli depremle ilgili olarak ise kuzeydoğuda Eskiköy (Doğanşehir-Malatya) ile batıda Göksun (Kahramanmaraş) arasında kalan alanda, 177 km uzunluğundaki yüzey kırığı üzerinde toplam 80 gözlem yapıldı.

Deprem Bataklık Gölü

Son olarak 20 Şubat meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki Hatay Defne depremiyle ilgili olarak ise depreme neden olan 45 km uzunluğundaki Antakya Fay Zonu üzerinde 26 gözlem yapıldı. Söz konusu haritaların hazırlandıktan sonra hem kamuoyula hem de ulusal ve uluslararası yerbilimcilerle paylaşılacağı öğrenildi.

Deprem bataklık gölü oluşturdu

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nde deprem araştırma ekibinde görevli Dr. Akın Kürçer, yüzey faylanmalarıyla alakalı gözlemler yaptıklarını söyledi.

Depremin yüzeye etkilerinden bahseden Kürçer, Hatay Havalimanı bölgesindeki son yaptıkları incelemeye ilişkin “Bulunduğumuz bölge Hatay Havalimanını güney kısmı. Eğer bulunduğumuz lokasyona 5 Şubat’ta gelmiş olsaydık diğer komşu alanlarda olduğu gibi düz bir tarlaydı. Ancak deprem sonrası gelişen yüzey faylanmasıyla beraber jeoloji literatüründe bataklık gölü olarak nitelendirilen bir göl oluşmuş durumda. Gölün faya paralel uzunluğu yaklaşık 100 metre, genişliği ise 40 metre civarında. Bölgede 1 metre 20 santimlik bir yer değiştirme konusu da söz konusu. Buna benzer coğrafik değişiklikler büyük depremler sonrası oluşabiliyor. Büyük depremler arazide birtakım izler bırakır. Biz bu izleri takip ederek haritalandırma çalışmaları yaparız.” değerlendirmelerinde bulundu. (İHA)

YORUM YAZ..
Modal