Uzun senelerdir kullanılmayan durumda olan Geçitkale Askeri Havaalanı, Türk SİHA ile İHA'larının sık sık değerlendirileceği daimi hava üssü kuruluyor.
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’e etkin bir noktadaki Kıbrıs adasına İHA ile SİHA üssü inşa etme kararı, 2 sene önce Libya ile gerçekleştirilen deniz yetki bölgelerini tespit etme anlaşmasından sonra verildi.
SİHA'LARIN İNİŞ BÖLGESİ OLDU
16 Aralık 2019'da Dalaman’da bulunan üssünden Kalkan Bayraktar TB-2 modeli silahlı insansız aracı (SİHA), beş saatlik bir uçuşun akabinde KKTC’nin Geçitkale Askeri Hava Üssüne iniş yapmıştı. Aradan geçen zaman zarfında Doğu Akdeniz nöbette olan SİHA’lar, Geçitkale’ye iniş yaptı. Fakat sürekli üs olarak Dalaman kullanıldı. Türk SİHA’ları Geçitkale’yi sürekli olarak değil, “iniş noktası” olarak değerlendirildi.
1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından askeri üs amacı ile yapılan Geçitkale Havaalanı, başkent Lefkoşa’nın 40 kilometre doğu tarafında Doğu Akdeniz’e hakim olan bir noktada yer alıyor. Uzun seneler hava sporları amacıyla kullanılan, küçük uçakların iniş yaptığı Geçitkale’de 2 sene önce ilk SİHA gelmesinin akabinde modernleştirme faaliyetlerine geçildi.
Türk SİHA’larının sürekli olarak kullanması için hangarlar ile binalarda faaliyetlere geçildi. Pist yenileme faaliyetleri de gerçekleştirildi. Geçitkale Hava Üssü'nün, sürekli SİHA üssü olması ile SİHA’ların daimi üslenebilmesi için bakım ile onarım merkezlerinin inşa edilmesi, silah sistemlerinin ile cephanelik benzeri depolarının kurulması, var olan yapıların yenilenmesi isteniyor. SİHA ile İHA’ların komuta düzenlerinin mobil olması sebebiyle havalimanının kulesinin çalışma yapması gerekmiyor.
Askeri uzmanlar, 1974 yılının ardından Türk savaş uçaklarının iniş yapabileceği nato standart koşullarında bir havaalanı olarak kurulan Geçitkale’nin, bakım ile yenileme faaliyetleriyle kısa zamanda F-16’ların da üslenebileceği bir üs durumuna gelebileceğine ilgi çekiliyor.
Geçitkale Askeri Havaalanı'na ‘yeni bir ad’ konulacağını ifade eden Başkan Recep Tayyip Erdoğan, SİHA ile İHA’ların üsleneceği bir üs haline geleceğini dile getirdi.
ADI DEĞİŞEBİLİR
KKTC’nin Ercan Havalimanı'nın isminin, Kıbrıs Türklerinin Lideri Dr. Fazıl Küçük olarak değiştirilmesi, 1974 şehidi Pilot Binbaşı Fehmi Ercan’ın isminin de Geçitkale’ye verilmesi gündem konuları arasında.
Doğu Akdeniz’de enerji kaynaklarının keşif çalışmaları ile Rum-Yunan ikilisinin bölge ittifakları ile Türkiye’yi dışlama faaliyetleri, Kıbrıs adasını stratejik açıdan daha da kritik bir duruma getirdi. Pek çok uluslararası kuvvet, İsrail, Fransa ve ABD, Kıbrıs Rum Yönetiminde üs arayışı için kolları sıvadı.
İngiltere’nin de Rum idaresinde biri deniz öteki hava olmak üzere 2 askeri üssü yer alıyor. İngiliz üslerini Amerika da yoğun bir şekilde tercih ediyor.
KKTC’nin Geçitkale Hava Üssü'nün fonksiyonel SİHA üssü haline gelmesinin akabinde ülkemizin Kıbrıs’ta bir de savaş gemilerinin sürekli olarak üsleneceği deniz üssü de inşa edeceği ifade ediliyor.
Bugün Türk Savaş Gemileri Gazimağusa’ya yaklaşıyor. Türk savaş gemilerinin, Gazimağusa’nın doğu bölgesinde modern bir deniz üssü kuracağı da yer yer medyanın gündeminde karşımıza çıkıyor.