Yaz aylarında çiçek açan keten tohumu, pek çok bölgede yetişir fakat özellikle ılıman iklim sever. Keten, Omega 3 asitleri bakımından oldukça zengindir. Kanser riskini önlemeye yardımcı olan keten tohumu, diyabeti ve kolesterolü kontrol altında tutar. Ayrıca sindirim için oldukça faydası olan keten tohumu, romatizma için de kullanılabilir ve kan basıncını düzenleyerek yüksek tansiyona engel olur. Mideye ulaştığında şişerek bağırsakları dolduran keten tohumu, hemoroiti hafifletmeye yardımcı olur. B12 vitamini sayesinde unutkanlığı önler, Alzheimer hastalığının engellemeye de yardımcı olur.
KETEN TOHUMLU SMOOTHIE
Oldukça pratik ve sağlıklı bu tarif enerji artırıcı bir etkiye de sahiptir.
MALZEMELER
1,5 su bardağı laktozsuz süt
Yarım muz
1 yemek kaşığı yoğurt
1/4 çay kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı keten tohumu
YAPILIŞI
Muzun kabuğunu soyun ve sonra dilimleyin. Laktozsuz süt, yoğurt, muz dilimleri, keten tohumu, toz zencefil ve tarçını mutfak robotuna koyun. Tüm malzeme püre haline gelene kadar karıştırın. Taze olarak tüketin.
KETEN TOHUMLU SALATA
Bu salata, özellikle diyet yapanlar için iyi bir alternatiftir.
MALZEMELER
1 adet göbek salata
1 adet sarı biber
10 adet çeri domates
Sos için:
1 yemek kaşığı keten tohumu
1 tatlı kaşığı sirke
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 adet limon
1 çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI
Bir kapta keten tohumu, tuz, sirke, limon suyu ve zeytinyağını çırparak sosu hazırlayın. Göbek salata yapraklarını bol su içinde bekleterek yıkadıktan sonra doğrayarak salata kâsesine koyun. Biber ve çeri domatesleri ince ince doğrayın ve salataya ekleyin. Son olarak hazırladığınız sosu salataya ilave edin.