Türk mutfağında yemeklerin içerisinde de sıklıkla kullanılan
kestane hem tatlılara hem de tuzlulara lezzet katar. Faydaları ile şifa deposu
olan kestane hem Türkiye’de hem de dünyada pek çok tarif ile alternatif tıp
alanında da kullanılmaktadır.
Kestane kayıngiller türünden bir ağaçtır. Uzun ve heybetli olan bu ağaçların meyveleri dikenli bir kapsülün içinden çıkar. Kabuk kırıldığında içinden çıkan kestane çiğ ya da pişirilerek tüketilmektedir. Kestanenin kabuğu veya yaprakları da kaynatılarak tüketilebilir.
ALZHEİMER HASTALIĞINI ÖNLÜYOR!
- Kestanenin lif oranı yüksektir bundan sebep tok tutar ve
kan şekerini yükseltmez.
- Kestane, karbonhidrat içeriğiyle etkili bir enerji
kaynağıdır.
- Kestane kansızlığına birebirdir demir eksikliği olanlar
sık sık tüketmelidir.
- Kestane içerdiği magnezyum ve fosforla kemik
metabolizmasını desteklemektedir.
- Kestanenin sakinleştirici bir etkisi bulunur.
- Kestane dişler, kemikler ve kan dolaşımı için oldukça
yararlıdır.
- Kestane güçlü bir potasyum kaynağıdır.
- Folik asit yönünden zengin olan kestane kandaki alyuvar
sayısını artırır. Karaciğer ve mide için oldukça yararlıdır sindirim
düzenleyicidir.
- Kestanenin Alzheimer hastalığının önlendiği
söylenmektedir.
- İçerdiği vitaminlerle cildi güzelleştirir.
KESTANE ŞEKERİ TARİFİ
Kestane şekeri için:
- 500 gram kestane
- 4 çay bardağı şeker
- 5 çay bardağı su
- 2-3 damla limon suyu
Kestane Şekerinin Hazırlanışı: Öncelikle kestaneleri kalın
kabuklarından ayıklayın. Su dolu bir tencerede, 10 dakika süresinde
kaynatın. Kaynatmanın ardından
üzerindeki tüylü kabuğu soyulabilir kıvama gelmiş olacaktır. İstenilen kıvama
gelince kabukları soyabilirsiniz. Yapışmaz bir tencereye 4 çay bardağı şekeri
alarak karamelize edin ardından birkaç damla limon suyunu damlatın. 5 çay bardağı sıcak suyu dikkatlice
dökün. Şeker toparlanıp sertleşecektir
bu sizi korkutmasın her şey yolunda sertleşen şeker bir süre sonra eriyecektir.
Eriyen şeker parçalarının ardından şerbete kestaneleri parçalamadan dikkatlice
ekleyin. Ocağın altını kısık bir derecede ayarlayın ve kestaneleri şerbeti
çekip yumuşayana kadar yavaş yavaş kaynatın. Kestaneleri şerbeti ile bir kavanoza
alarak iyice soğuduktan sonra buzdolabına kaldırın. 1 veya 2 saat sonra servis
edebilirsiniz.
KESTANE ŞEKERİ BOZULUR MU?
Kestane şekeri oda ısısında yaklaşık olarak 2 hafta kadar dayanmaktadır.
Buzdolabındaysa kestane şekerinin ömrü yaklaşık olarak 1 aydır.
KESTANE ŞEKERİ KAÇ KALORİ?
1 porsiyon kestane şekeri yaklaşık olarak 947 kaloridir.