İngiltere’de Brexit sonrası yaşanan ekonomik sorunlara pandemi sürecindeki küresel ekonomik daralma da eşlik edince ülkedeki nakliye sektörü durma noktasına geldi. Nakliye şirketleri yeterince şoför bulamadıkları için büyük bir kaos içinde kaldı. Artan enerji fiyatlarının gıda sektörüne de yansıması nedeniyle başlayan panik tüketimi devam ediyor. Ülke kargaşa içinde. Hükümet yetkililerinin, vatandaşları telaşa kapılmamaları ve aşırı gıda alışverişi yapmamaları konusunda uyarmalarına rağmen market rafları boşaltıldı. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre eğer kaos devam ederse yakında kepenkler kapanabilir.
İngiltere’ de tedarik zincirinde eleman yetersizliğinden kaynaklanan aksaklıklar sebebiyle ülkenin gaz, petrol, gıda ve enerji krizi büyüyerek devam ediyor. Yetkililerin yaptığı açıklamalara göre, endüstride meydana gelen krizlerin henüz çözüme ulaşamadığı ve bazı endüstrilerin faaliyetlerini durdurmak zorunda kalabileceği ifade ediliyor. İngiltere’de fabrikalar kapanabilir.
İNGİLTERE'DE FABRİKALAR KAPANABİR,YETKİLİLER ENDİŞELİ
İngiltere'nin en büyük iş sendikası olan Unite the Union'un Başkanı Sharon Graham’ın yaptığı açıklamada, ülkedeki fabrikaların kapatılmasının gündemde olduğu ve bu nedenle işçilerin ‘çok endişeli olduklarını’ ifade etti.
Graham sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı paylaşımda, ‘Endüstriyel stratejimiz tamamen hesap verebilir olmalı ve temsilcilerimizi, yetkililerimizi, organizatörlerimizi ve personelimizi planlamaya dahil etmelidir. İş yeri için savaşmak, ücret ve koşulları korumak için etkili bir Sanayi Stratejisi sunmalıyız’ ifadelerini kulandı. Sharon Graham, bunun için, eşit bütçeler üzerinde durulacağını, endüstriyel strateji planının özel taahhütleri ve eşitlik tedbirlerini içereceğini paylaştı. Çalışanlar için gelişim merkezleri açılacağını söyleyen Graham, kaosu aşmak için özel hedefler belirleneceğini söyledi.
ŞİRKETLER ÖNLERİNİ GÖREMEDİĞİ İÇİN, TÜM SORUN İŞLERE VE TÜKETİCİYE YANSIYOR
Birleşik Krallık çelik endüstrisinin genel müdürü Gareth Stace, hükümetin ülkedeki işletmeleri desteklemek konusunda yetersiz kaldığını belirtti. Hükümetin eylem eksikliği nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını söyledi.
Genel Müdür Gareth Stace, ilerleyen süreçte eğer sektöre yardım edilmezse, İngiltere'nin çelik sektöründe ‘önemli ve kalıcı hasar’ meydana geleceğine dikkat çekti. Cam sanayisi hakkında konuşan British Glass'ın Genel Müdürü Dave Dalton ise, ‘Bazı şirketlerin ne kadar süre ayakta durabileceğini bilemediği için işlere ve tüketiciye yansıyor’ dedi.
İNGİLTERE HÜKÜMETİ YAŞANAN KRİZE KARŞI SESSİZ!
Diğer taraftan, hükümetin ülke endüstrisindeki krize ve artan gaz fiyatlarına karşı vatandaşları korumak adına herhangi bir yardım taahhüdünde bulunmuş değil.
İş Bakanı Kwasi Kwarteng’in yaptığı açıklamaya göre, enerji sektörlerini desteklemek için Ekonomi Bakanı Rishi Sunak ile yakın bir şekilde çalıştıklarını vurgulayarak, ‘bir çözüm bulmaya çalıştığını’ belirtti.
İNGİLTERE İŞ BAKANI KWASİ KWARTENG: MEVUT DESTEĞİN YETERLİ OLUP OLMADIĞINI GÖRMEK İSTİYORUZ
Tüketicilerin, bu kış enerji fiyatlarındaki üst sınırında bir değişiklikle karşılaşmayacaklarını ifade eden Kwanteg, ‘Hali hazırda mevcut desteğimiz var ve bunun bizi bu durumu aşmak için yeterli olup olmadığını görmek istiyoruz’ şeklinde konuştu.
İNGİLTERE'DE KEPENKLER KAPANABİLİR
İş Bakanı Kwasi Kwarteng yaptığı açıklamada, gaz ücretlerine karşılayamayan fabrikaların kapanmak zorunda kalıp kalmayacağına yönelik yorumlarda bulundu. İçinde bulundukları durumun aslında ticari bir karar olduğunu ve şirketler için ‘herhangi bir rakam’ taahhüt etmeyeceğini ifade etti. Bakan Kwarteng, ‘İşimiz kurtarma değil, arz güvenliğini sağlamak, odaklandığımız iş bu’ ifadelerini kullandı.