Birçok insan, ömrünü daha anlamlı bir hale getirebilmek için kendini geliştirmenin yollarını arar durur. Kişisel gelişim denilen olgu çok boyutludur. Aynı zamanda bu kavramı tek bir tanıma bağlamak doğru değildir. Zira her insanın kişisel gelişim algısı ve kişisel gelişimden anladığı farklıdır.
Peki insan kendini geliştirme isteğini ne zaman fark eder? Zira her gelişim, kendini fark etmek ile başlar.
Kişisel gelişim; kısa açıklamasıyla, insanın kendi içini, kendi potansiyellerini keşfederek daha iyiye, daha donanımlı haline ulaşma çabasıdır. Ancak bu keşif süreci bazen istenildiği gibi başlamaz. İnsan hatalı, eksik ve karanlık yönlerini keşfettikçe bir bunalım haline sürüklenebilir. Kendisini rahatsız hisseder. Zaten kendini geliştirmenin başlangıç yolu da bir şeylerden rahatsızlık duymaktır. Bu noktada önce kabullenmek daha sonra değiştimi tetikleyecek yollarının kaldırım taşlarını döşemek gerekmektedir. Her insanın kendini geliştirme yolculuğu farklı olacaktır. Bu nedenle kişisel gelişim kitapları yazan kişilerin üstten bakarak yazdıkları satırlar çoğu zaman başarısızlıkla sonuçlanır. İnsan, kendi haritasını kendisi çizmelidir.
Kendini geliştirme yolculuğunun tek yönlü olmadığından bahsetmiştik. İnsan kendisini fiziksel, psikolojik ve zihinsel olarak bir bütün halinde geliştirmelidir. Biri eksik kaldığında kişisel gelişim toptan sekteye uğrar.
KENDİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN NE YAPABİLİRSİN?
Öyle bir çağda yaşıyoruz ki, hiçbir şey yapmadan durmak, gerilemekle eş anlamlı olarak kabul ediliyor. Çünkü her şey çok hızlı değişiyor, gelişiyor. Bugün geçerli olan bir bilgi, ertesi gün farklı bir bilginin çıkmasıyla geçersiz kalabiliyor. O nedenle, kendini geliştirme isteği bir tercih değil, bir zorunluluk olmalıdır. Peki, kendini geliştirmek için yapılacak şeyler neler?
MEDİTASYON YAPMAYI BİR DENE
Meditasyon yapmak, birçok açıdan insan zihnini dinlendiren bir aktivitedir. İnsan, kendisini dinlemek ve kendisini keşfetmek için öncelikle sakin kalabilmeli ve kendisine tarafsız gözlerle bakabilmelidir. Meditasyon, zihni karmaşıklıktan arındırmak ve kişiyi zihnen dinlendirmek için güzel bir yöntemdir. Daha önce hiç meditasyon yapmadıysanız çeşitli YouTube meditasyon kanallarını keşfedebilirsiniz. Bu kanallar ücretsiz bir şekilde meditasyon teknikleri öğretmektedir. Bu alana daha profesyonel bir şekilde eğilmek isterseniz de çeşitli kurslara katılabilirsiniz.
HOBİLER EDİN
Öyle bir hobi edinin ki, bu hobi ileride asıl işiniz olma potansiyeli taşısın. Çünkü insan sevdiği işi yaparsa hem kendisini daha çok geliştirmek için bir itki güç kazanır hem de işinde başarılı olur. O hobiyi yaparken, zamanın nasıl geçtiğini hiç anlamaz. Yaptığı içten başka bir şey düşünmez ve odağını o işe verir. Mesela, fotoğraf çekmek, blog yazıları hazırlamak gibi hobiler kişiyi hem geliştirir, hem de yeni bir gelir kapısı aralar.
BOL BOL OKUYUN
Okuduklarınız, siz farkında olsanız da olmasanız da kişiliğinizi geliştiriyor. Bunun için okuma yaparken mümkün olduğunca size bir şeyler katacak kaynakları seçmeye özen gösterin. Bu bir kitap da olabilir, dergi de ya da blog yazısı da. Öncelikli derdimiz okuduklarımızdan bir şeyler öğrenmek olmalıdır.
YENİ BİR DİL ÖĞRENİN
Öyle bir çağdayız ki küreselleşme dört bir yanımızı sarmış durumda. İşlerimiz, arkadaşlıklarımız ve hatta hobilerimiz bile uluslararası bir görünüme dönüştü. Artık Türkçe'nin yanında İngilizce öğrenmek de yetmiyor. Mümkün olduğunca farklı diller öğrenip, o dillerde kendimizi ifade edebilmemiz gerekiyor.
Ayrıca, internetin olanaklarına paralel olarak, artık yeni bir dil öğrenmek eskisi kadar zor değil. Bu amaçla hazırlanmış yüzlerce blog, YouTube kanalı ve eğitim serisi var. Hal böyle olunca kendimizi geliştirebilmek için yeni diller öğrenmek bulunmaz fırsatların kapısını aralayabilir.
YAZMAYI ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİN
Yazmak benim için bir terapi. Aynı zamanda düşüncelerimi toparlamama, yapmak istediklerimi belirlememe yardımcı oluyor. Her gün yazamasam bile günaşırı yazmaya, hayatımda olanları ya da olmasını istediklerimi anlatmaya çalışıyorum. Emin olun kendini geliştirme noktasında inanılmaz bir fayda sağlıyor.
SEYAHAT EDİN
Günümüz şartlarında yapması oldukça zor bir eylem olabilir ancak mümkün olduğunca seyahat etmeye ve yeni yerler keşfetmeye çalışın. Bir süreliğine de olsa, daha önce hiç bilmediğin bir şehrin sokaklarında dolaşmak insanın psikolojisini düzeltir. Terapi etkisi yapar. İnsanın zihnini boşaltmasına yardımcı olur.
ÖNYARGILARINIZDAN SIYRILIN
Önyargılar, insanın gelişiminin önündeki en büyük engellerden biridir. İnsanı ilerlemez ve durağan bir hale getirir. Hal böyle olunca, gelişim adına adımlar atılsa bile bu adımlar peşin ön kabuller nedeniyle işlemez olur. Bunun için mümkün olduğunca önyargılarınızdan sıyrılın. İnsanlara, eşyalara ya da olaylara tarafsız bir gözle bakmaya çalışın.