Kemik kanserindeki tümörler iki ayrı gruba ayrılır. Birinci grup tümörleri kemiğin kendisinde oluşur. Diğer gruptaki de diğer organlar üzerinden kemiğe ulaşan ve metastas yapıp yayılan tümörlerdir. Mekiğe metastaz şeklinde yayılan tümör daha yaygındır. Özellikle akciğer, Özellikle akciğer, prostat, meme, tiroid bezi ve böbrek kanserinden sonra buradaki tümörler kemiğe metastaz yapmaktadır. Bu kanser türleriyle yaygın bir şekilde karşılaşılır.
Kemik kanseri vücudun herhangi bir yerindeki kemiklerden ortaya çıkabiliyor. Bu kemikler genellikle kol, bacak ve leğen kemiğidir. Kemik kanseri tanısı koyulan birinde kanserli yapı, başka organlara veya daha uzak yapılara yayılarak metastaz yapar. Bu hastalık genellikle küçük yaştaki çocuklarda görülür.
Kemik kanseri neden olur?
Kemik kanseri nedenleri genellikle şunlardır:
- Sağlıksız beslenme alışkanlığı
- Düzenli olarak egzersiz yapmamak
- Genetik özellikler
- Önceden başka kanser tedavisi sebebiyle radyasyona maruz kalmak
- Çocuklarda özellikle hızlı bir büyüme ve hızlı bir kemik gelişimi
- Göbek fıtığı ile doğmak
- Çocukken göz kanseri geçirmek
- Li-Fraumeni sendromu
- Kemik yapısında ve kemik görüntüsünde bozukluk
- Paget hastalığı
Kemik kanserinin belirtileri nelerdir?
Kemik kanseri tümörünün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu ilk aşamada çok fark edilemez. Bu kanser türü genellikle ilerleyen dönemlerde ortaya çıkarak belirtilerini gösterir. Yani sinci bir şekilde ilerleyerek yayılan bir hastalık türüdür. Kemik kanserinde görülen belirtiler genellikle şöyledir:
- Yorgunluk
- İstemsiz bir şekilde sürekli kilo kaybı
- Zamanla gittikçe daha fazla şekilde artan ve geceleri de devam eden kemik ağrısı
- Eklem yerinde şişme, iltihap görülmesi
- Eklem yerinde kızarıklık olması
- Kemik eklemi bölgesindeki kemik eklemlerinin hareketlerinde kısıtlılık olması
- Kemik üzerinde yumru oluşması
- Kemiklerde zayıflama meydana gelmesi
- Kemiklerin kolayca kırılabilir şekle gelmesi
Kemik kanserinin türleri nelerdir?
Kemik kanseri türleri kanserin başlamış olduğu hücrenin yapısına görü 3'e ayrılıyor. Bunlar:
Osteosarkom: Bu kanser türünde kanser ile tümöre sahip hücre devamlı kanserli kemik dokusu üretir. Tüm yaş gruplarında görülür ve kol ile bacak kemiklerinde aşırı büyüme olur.
Kondrosarkom: Eklem kıkırdaklarında görülür. Orta ve ileri yaşlarda görülür.
Ewing Sarkom: Genç, yetişkin ve çocuklarda kol ve bacak kemiklerinde görülür.
Kemik kanserinin tedavisi var mıdır?
Tedavide ameliyat yoluyla bütün kanserli hücrelerin kemikli dokudan alınması amaçlanır. Tedavide en yaygın kullanılmakta olan yöntem cerrahi tedavidir. Bu yöntemde kanserli hücre tamamen temizlenmezse kitle yine büyür.
Cerrahi müdahalenin yanı sıra radpoterapi uygulaması da yapılır. Uzuv kesimi olmadan yapılan ekstremite koruyucu cerrahi yöntemi uygulanabilir. Ayrıca cerrahi tedavi sonrasında hastaların kol ile bacak fonksiyonları eski işlevinde olmayacağı için düzeltme ameliyatları da yapılabiliyor.
En başta çıkarılan kemiğin yerini doldurmak amacıyla yapak kemik eklemesi yapılabiliyor. Yapak kemik, vücudun başka bir yerinden alınır. Ancak bazı hastalar cerrahi tedaviye uygun olmadığı için böyle durumlarda uzuv kesilmesine gidilir.