İçeriğindeki fosfor, vitaminler, selenyum ve magnezyumla sağlık dostu olan kefir tüketimi uzmanlar tarafından da öneriliyor. Sindirim sistemini hızlandıran kefiri evde yapmak da oldukça basit. İşte detaylar...
Kefir nedir?
Keyif veren içecek anlamına gelen kefir, Kafkas Türkleri'nin içeceğidir. Koyun, keçi veya inek sütünün mayayla fermantasyonu sonucunda elde edilir. Kıvamı süte göre daha koyu ve ayranımsıdır. Fakat tadı ekşi yoğurda benzer.
Kefiri mayalama yöntemleri
Kefir mantarı hazır olarak satıldığı gibi evde de yapılabilir. Kefirde bakteri ve mantar çok olduğu için sütü kaynatarak dinlendirmek gerekiyor. Kaynayan süte maya eklenerek minimum sekiz saat bekletilmeli. Elde edilen karışım minimum iki gün sonra süzülerek elde edilen kefir mayası sütle karıştırılıp çoğaltılır.
Kefir malzemeleri
- Bir L. süt
- Bir yemek k. kefir mayası
- Süzgeç
Kefir yapımı
- Sütü kaynatın ve üzerinde meydana gelen kaymağı sıyırın.
- Cam kapta 20 dereceye kadar gelen süte 1 yemek kaşığı kefir mayası ekleyin.
- Kefir mayası ve sütü karıştırın. Karıştırma işlemin plastik ya da demir kaşık kullanmayın. - Ardından üzerini bez yardımıyla örtün.
- Sütü karanlık ve 2n fazla 25 derece sıcaklığı olan bir ortamda 2 gün bekletin.
- Bekleyen ve katılaşan sütü süzgeçten geçirerek kefirinizi elde edin.
- Süzgeçte kalan kefir tanelerini ise atmayın. - Bu kefir tanelerini yeniden mayalanma işleminde kullanabilirsiniz.
- Kefirin hazırlandıktan sonra tüketim süresi ise 2 gündür.
Kefirin yararları nelerdir?
Kefirin sağlığa yararları şunlardır:
- Bağışıklığı güçlendirir.
- Sindirim sistemini düzenler.
- Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyuculuk sağlar.
- Kas ve kemik güçlenmesine destek verir.
- Cilt üzerinde iyileştirici etki gösterir.
- Karaciğer ve böbreğe iyi gelir.
- Stres, yorgunluk ve uyku düzensizliği ile savaşarak vücuda direnç kazandırır.
Kefir kaç kaloridir?
Sağlıklı beslenenleri ilk tercihleri arasında yer alan kefirin kalorisi 200 mililitrede 150 kaloridir. Kefirdeki şeker oranı 4 gram, yağ 8 gram, protein 11 gram, karbonhidrat ise 12 gramdır.